25 november 2016

Stel: door de verkoop van uw onderneming beschikt u over € 2,5 mln. aan vermogen in privé. U bent gehuwd buiten gemeenschap van goederen. U hebt de opbrengst ‘veilig’ belegd in spaardeposito’s en obligaties. Uw rendement is daarom ook laag: 1,5%. Jaarlijks kijkt u met zorg naar het rendement op uw beleggingen. U realiseert daadwerkelijk 1,5% rendement, de belastingdienst rekent vanaf 2017 met een fictief rendement van 1,65%. Uw nettorendement is voor 2017 en latere jaren 0,15% negatief! U vraagt zich af wat nu te doen?

Een negatief rendement op beleggingen stemt niemand gelukkig! Overweeg daarom of beleggen in de BV of een open fonds voor gemene rekening voor u een optie is.

Een BV is eenvoudig en snel op te richten. Omdat in de BV het daadwerkelijke rendement wordt belast kan dit betekenen dat u per saldo een hoger nettorendement geniet. Een nadeel bij de BV is echter de publicatieplicht bij de Kamer van Koophandel. Voor derden bestaat inzage in het door u belegde vermogen. Wellicht vindt u dat zeer onwenselijk.

In plaats van de BV is het open fonds voor gemene rekening (OFGR) voor u wellicht nog een betere optie. Een OFGR is niets anders dan een overeenkomst tussen tenminste twee participanten die is gericht op het aantrekken van gelden ter collectieve belegging. Onder de voorwaarde van verhandelbaarheid van de participaties in het OFGR wordt dit OFGR buiten de heffing van box 3 gehouden. Alsdan ontstaat een vergelijkbare situatie met de BV. Bij een OFGR lijkt echter de privacy vooralsnog beter beschermd doordat nog maar de vraag is of het OFGR in het UBO-register wordt opgenomen.

Overweeg een BV of OFGR en voorkom box 3-heffing. Gelet op de peildatum van 1-1 is actie vereist!

 

mr. A.A.(Arjan) van der Bok RB MB MFP
Belastingadviseur / Financieel planner
avdbok@vanreeacc.nl

Meer nieuwsitems