26 oktober 2020

BPM: gevolgen voor de automotive-branche?

In de automotive-branche was onrust ontstaan inzake de aanpassing van het belastbare feit. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een verandering in BPM aan. Volgens de BOVAG zou dit leiden tot belasting over belasting, namelijk Btw over BPM. Wij informeerden u in ons blog over BPM.

Belastbaar feit

Op dit moment is het belastbaar feit de registratie van een voertuig. Daardoor is de tenaamstelling het bepalende moment. In de belastingplannen voor 2021 staat dat het belastbaar feit zal wijzigen. Het belastbaar feit zal op termijn veranderen naar het moment van inschrijving in het kentekenregister. Het kabinet wil namelijk hiermee het systeem vereenvoudigen en parallelimport tegengaan.

Géén BTW over BPM

De staatssecretaris van Financiën heeft antwoord gegeven op Kamervragen inzake de voorgenomen wijziging voor de BPM. Hieruit wordt duidelijk dat de wijziging geen effect zal hebben op de BTW. De automotive-branche kan hiermee opgelucht adem halen. Inmiddels is ook het wetsvoorstel hierop aangepast. Uit dit wetsvoorstel blijkt dat de importeur of degene die de auto inschrijft de belastingplichtige wordt voor de BPM. Volgens het huidige plan geldt deze aanpassing vanaf 1 januari 2022.

Meer nieuwsitems