7 maart 2024

Registreer op tijd de inbreng van de IB-onderneming in de BV

Heeft u een eenmanszaak of vof en wilt u vanuit de bv ondernemen? Dat kan met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024. Een reden om vanuit de bv te ondernemen kan belastingvoordeel zijn of bijvoorbeeld het beperken van aansprakelijkheid.

Ruisend of geruisloze inbreng

Het inbrengen van een onderneming in een bv kan ruisend of geruisloos. Bij ruisende inbreng wordt er afgerekend over de stille reserves en goodwill. Bij geruisloze inbreng gebeurt dit niet en wordt de fiscale claim doorgeschoven.

Voor ruisende inbreng is het belangrijk dat er voor 31 maart 2024 een intentieverklaring wordt geregistreerd bij de Belastingdienst. Voor de geruisloze inbreng is dat uiterlijk 30 september 2024, maar het mag ook eerder. Een intentieverklaring registreren betekent niet dat u verplicht bent om met terugwerkende kracht de bv in te gaan. Uw rechten worden wel veiliggesteld.

Ons advies

Wij kunnen voor u een berekening maken of het voordelig is om de bv in te gaan en hoe groot het voordeel is. Als dit bij u van toepassing is,  dan horen wij dit graag. Laat u het ons tijdig weten, zodat wij uw rechten kunnen veiligstellen?

 

Meer nieuwsitems