7 maart 2024

Overweegt u als ondernemer de aanschaf van een nieuwe bestelauto? Dit moet u weten!

Wanneer u als ondernemer een nieuwe bestelauto wilt aanschaffen, kunt u alleen in 2024 nog profiteren van de vrijstelling voor de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Deze vrijstelling wordt namelijk per 1 januari 2025 afgeschaft.

Bpm

De bpm is een belasting op personenauto’s en motorrijwielen, maar geldt – onder voorwaarden – ook voor bestelauto’s. De bpm wordt onder meer geheven bij de inschrijving van de aankoop van zo’n nieuw voertuig in het kentekenregister.

Ondernemersvrijstelling bpm bestelauto

Btw-ondernemers én ondernemers die aannemelijk kunnen maken dat ze de bestelauto minstens 10% zakelijk gebruiken, hebben, onder voorwaarden, een vrijstelling voor de bpm.

Afschaffen bpm-vrijstelling per 2025

De overheid heeft besloten dat de vrijstelling van bpm op de aanschaf van nieuwe bestelauto’s per 1 januari 2025 wordt afgeschaft. Deze bestelauto’s worden daardoor voor u als ondernemer vanaf 2025 een stuk duurder. Zo rust bijvoorbeeld op een bestelauto op diesel met een catalogusprijs excl. btw van € 55.000 ruim € 15.000 bpm. Hoeveel de bpm volgend jaar wordt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Elektrisch alternatief

Ondernemers kunnen nog in 2024 een bestelauto kopen zonder bpm. Als alternatief kan er ook een elektrische bestelauto aangeschaft worden. Daarvoor is in 2024 ook geen bpm verschuldigd en vanaf 2025 een vast bedrag van € 360. Dit bedrag stijgt jaarlijks mee met de inflatie.

Subsidies elektrische bestelauto

Besluit u nog dit jaar een nieuwe elektrische bestelauto te kopen, dan heeft u onder voorwaarden ook nog recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA) en op de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De MIA bedraagt:

  • dit jaar 27% van het investeringsbedrag minus € 20.000,
  • vorig jaar was dit nog 45% minus € 11.000.

De MIA is dus al flink verminderd en het is de vraag of deze in 2025 voor elektrische bestelauto’s nog zal bestaan.

De SEBA is maximaal 12% van de catalogusprijs van de elektrische bestelauto met een maximum van € 5.000. Het subsidiepercentage is afhankelijk van de grootte van de onderneming (12% voor kleine ondernemingen, 10% voor middelgrote ondernemingen en 7% voor grote ondernemingen).

Laat u vooraf goed informeren over de voorwaarden voor de MIA en de SEBA. Daarmee voorkomt u dat u mogelijk geen recht hierop heeft vanwege het niet voldoen aan de voorwaarden.

Emissievrije zones

Inmiddels hebben bijna 30 gemeenten besloten vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones voor vracht- en bestelauto’s in te voeren in hun stad. Een zero-emissiezone is een gebied zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Dit betekent dat vracht- en bestelauto’s in de zero-emissiezones vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Gemeenten kunnen deze zero-emissiezones invoeren binnen een milieuzone, ter vervanging van een milieuzone, maar ook zonder eerder een milieuzone te hebben gehad.

Verplichting groot rijbewijs

Normaal gesproken is voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kilogram een C-rijbewijs (groot rijbewijs) nodig. De afgelopen jaren is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gedoogd dat elektrische bestelauto’s tot 4.250 kilogram met een autorijbewijs werden bestuurd. Vanaf 1 juli 2024 geldt echter de verplichting van een groot rijbewijs voor het besturen van een elektrische bestelbus boven de 3.500 kilogram.

Ons advies

U bent waarschijnlijk niet de enige ondernemer die in 2024 nog een bestelauto zonder bpm wil aanschaffen. Wacht hier dus niet te lang mee. Advies nodig? Neem gerust contact met ons op!

drs. J.A. (Arjan) Pul RB MB
Belastingadviseur
Ook bereikbaar via 0343-415940