17 maart 2021

Het blijft een lastige kwestie. Als ondernemer heb je misschien een auto nodig om klanten te bezoeken of om goederen te leveren. Vaak is het zo dat de auto ook in privé gebruikt wordt. Of heb je een privéauto die je ook gebruikt voor zakelijke ritten. Wil je als ondernemer een auto aanschaffen? Dan heb je uiteraard verschillende opties. Kies je voor een zakelijke aanschaf of voor een aanschaf in privé? Kies je voor een elektrische auto, of kies je voor een youngtimer? In deze blog laat ik je de verschillende opties zien.

Auto op de zaak aanschaffen

 Als je ervoor kiest om de auto zakelijk aan te schaffen en deze ook alleen zakelijk gaat gebruiken, mag je niet meer dan 500 kilometer in privé met de auto rijden. Je hebt dan geen bijtelling voor privégebruik. Dit moet wel kunnen worden aangetoond door middel van een sluitende kilometerregistratie, waarin je kunt aantonen dat je minder dan 500 kilometer in privé met de auto hebt gereden.

Wil je de zakelijke auto ook privé gebruiken? Dan mag je alle kosten voor de auto vanuit de onderneming betalen. Daarnaast ben je een bijtelling verschuldigd van tenminste 22% over de cataloguswaarde.

Auto in privé aanschaffen

 Als je ervoor kiest om de auto in privé aan te schaffen, dan moet je alle kosten vanuit privé betalen. Je mag voor de zakelijke kilometers wel een vergoeding rekenen van 19 cent per kilometer. De vergoeding moet wel onderbouwd kunnen worden door middel van een registratie van de zakelijke kilometers.

Elektrische auto/waterstofauto op de zaak aanschaffen

Als je kiest voor een elektrische auto dan is de bijtelling in 2021 12% over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde. Over de rest van de cataloguswaarde is de bijtelling 22%. Voor een waterstofauto geldt een bijtelling van 12% over de gehele cataloguswaarde. Ook kun je als ondernemer profiteren van de milieu-investeringsaftrek, dit is voor zowel een personenauto als voor een bestelauto.

Youngtimer

Als je ervoor kiest om een auto van 15 jaar of ouder zakelijk aan te schaffen die je ook in privé gebruikt, dan betaal je 35% van de dagwaarde als bijtelling. Dit is vaak interessant, omdat deze dagwaarde meestal een stuk lager is dan de cataloguswaarde.

Let op: denk als IB-ondernemer goed na over de keuze die je maakt. Je mag het namelijk niet zomaar terugdraaien of per jaar veranderen. Ik help je graag om de juiste keuze te maken.

R. (Remko) van de Craats RB
Van Ree Finance Consultants
Corporate Finance Adviseur / Belastingadviseur