29 augustus 2024

Belastingrente: u heeft er vast wel eens van gehoord, maar wat houdt het precies in? En belangrijker: hoe beperkt u het betalen van belastingrente? Ik wil u kort meenemen in de wereld van belastingrente, waarom u het moet betalen (of juist ontvangen) en hoe u kunt voorkomen dat u onnodig veel belastingrente betaalt.

Wat is belastingrente?

Belastingrente is een vergoeding voor nog openstaande belastingschulden of -vorderingen. Moet u nog belasting betalen, dan kan daarover belastingrente in rekening worden gebracht. Heeft u nog geld van de Belastingdienst tegoed, dan kan de Belastingdienst u daarover eveneens belastingrente vergoeden.

De belasting die betaald moet worden, wordt namelijk gezien als een schuld. U beschikt namelijk over liquide middelen terwijl de Belastingdienst er dus niet over kan beschikken. Door hierover belastingrente te rekenen, krijgt de Belastingdienst hiervoor een vergoeding.

Om alle situaties langs te gaan die verschuldigdheid van belastingrente met zich meebrengen, zou veel te ver gaan voor nu. Daarom slechts een paar voorbeelden:

  • Voor de Inkomstenbelasting 2023 is belastingrente verschuldigd vanaf 1 juli 2023 tot het moment dat de betaaltermijn van de (definitieve) aanslag is verlopen;
    Deze periode is gemaximeerd op 19 weken indien de aanslag wordt opgelegd conform uw aangifte.
  • Wanneer u uw aangifte Inkomstenbelasting over 2023 heeft ingediend vóór 1 mei 2024 (IB), wordt geen belastingrente berekend;

Voorkomen is beter dan betalen

Voor 2024 is de belastingrente voor de Inkomstenbelasting vastgesteld op 7,5% en voor de Vennootschapsbelasting op maar liefst 10%. Het kan dus zomaar om forse bedragen aan belastingrente gaan. Het is daarom verstandig om het betalen van belastingrente zoveel als mogelijk te beperken.

Daarvoor bestaat een aantal mogelijkheden. Allereerst is het indienen van een voorlopige aangifte hiervoor een bekend middel. In deze aangifte moet u een schatting maken van het bedrag aan te betalen belasting. Dit bedrag zal bij het opleggen van de definitieve aanslag worden verrekend. Zodoende kunt u het te betalen bedrag beperken en dus ook de belastingrente binnen de perken houden.

Alternatieve mogelijkheden

Enige tijd geleden heeft Rechtbank Den Haag echter een uitspraak gedaan waaruit een andere manier volgt om belastingrente te beperken. De belanghebbende in die zaak had in september 2022 aangifte inkomstenbelasting gedaan over 2021. Toen belanghebbende op 31 december 2022 nog geen definitieve aanslag had ontvangen, besloot  belanghebbende om maar spontaan de volgens aangifte verschuldigde belasting over te maken zonder dat een aanslag was opgelegd. Zes weken later ontving belanghebbende de aanslag conform de ingediende aangifte. Tevens was belastingrente in rekening gebracht over de periode 1 juli 2022 tot 23 januari 2023. De rechtbank is van mening dat over een te lange periode belastingrente is berekend. Vanaf 31 december 2022 beschikte de Belastingdienst namelijk al over het belastingbedrag en kon er dus geen sprake meer zijn van renteschade, aldus de Rechtbank.

Aangezien het in dit concrete geval ‘slechts’ 23 dagen betrof, is het belang niet heel groot. Dat kan anders zijn indien de aanslag niet conform de aangifte wordt opgelegd.

Ons advies

De berekening van belastingrente over uw te betalen belastingbedrag kan hard oplopen naar mate uw belastingbedrag hoger is en de tijd verstrijkt. Daarom is het raadzaam om hier scherp op te zijn door bijvoorbeeld een voorlopige aangifte in te dienen. Maar in uitzonderlijke gevallen kan dus ook een spontane betaling leiden tot het beperken van belastingrente. Herkent u zich in deze situatie? Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Marijn de Jong
Belastingadviseur
ook bereikbaar via 0343-415940