20 mei 2021

BTW-aftrek voor particulieren

Het is al enkele jaren bekend dat ook particulieren bij aanschaf van zonnepanelen de btw terug kunnen krijgen. Veel particulieren hebben hiervan gebruik gemaakt. Tot er op een gegeven moment een slimmerik was die bedacht dat mogelijk ook een deel van de btw op de nieuwbouwwoning teruggevraagd kan worden.

Zonnepanelen nieuwbouwwoning

Stel u bent particulier en koopt een nieuwbouwwoning met zonnepanelen. De btw op de zonnepanelen mag u dan (deels) terug vragen. Immers is gedeeltelijk sprake van een levering van energie aan de energieleverancier. Dan is sprake van een zakelijke activiteit en om die reden mag de btw aan de kostenkant teruggevraagd worden. Op grond van Europese jurisprudentie is dit toegestaan voor zonnepanelen. Die slimmerik had bedacht dat ook een deel van de woning ten goede kwam van de zakelijke levering van energie. Dus zou ook een deel van de btw op de nieuwbouwwoning teruggevraagd kunnen worden. Diverse rechtszaken zijn hier al over geweest met wisselende uitkomsten. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad waar we over enige tijd een uitspraak van verwachten.

Mogelijkheid aftrekbeperking

Het kabinet laat het hier echter niet bij en heeft op voorhand al goedkeuring gevraagd aan de Europese Commissie om aftrek van btw te kunnen beperken. Die goedkeuring heeft Nederland vanaf 1 januari 2021. Hiermee is het nog geen definitief beleid, maar dat kan wel komen op korte termijn. Als dit beleid er komt, is de btw slechts nog aftrekbaar indien er sprake is van tenminste 10% zakelijk gebruik. Dus ja, mocht de Hoge Raad oordelen dat de btw op de nieuwbouwwoning teruggevraagd kan worden, dan heeft het kabinet al een reparatiemogelijkheid achter de hand.

Leuker kunnen we het niet maken….

U kent vast wel die slogan van de Belastingdienst: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. Het wordt helaas niet zozeer makkelijker en ook zeker niet leuker. Die slogan kunnen ze maar beter niet meer gebruiken.

Wilt u weten wat dit in uw situatie betekent? Neem dan contact met ons op.

G. (Govert) Meerkerk
Belastingadviseur
gmeerkerk@vanreefc.nl