11 september 2015

De tandartsbranche is in beweging. De tarieven gaan omlaag, waardoor de omzetten dalen. Een eerste maatregel die vaak wordt genomen om de omzetdaling op te vangen, is het snijden in de kosten. Ondernemers hebben vaak te weinig oog voor de mogelijkheden om de omzet te verhogen. Dit speelt wellicht ook binnen uw tandartspraktijk. Uiteraard bent u al gericht op het efficiënt inzetten van uw tijd; maar hebt u ook weleens gedacht aan de mogelijkheid om patiënten actief te benaderen?

Regelmatig hoor ik dat mensen verhuizen en toch bij hun tandarts blijven omdat ze die gewend zijn. Soms rijden mensen zelfs een half uur om naar de tandarts te gaan, terwijl ze hun huisarts wel hebben ingewisseld voor een huisarts in de buurt. Toch vreemd dat mensen niet van tandarts wisselen als ze gaan verhuizen?

Tandartsen kunnen hierbij mogelijk ook zelf een actievere rol vervullen. Als bijvoorbeeld in de buurt van uw praktijk een nieuwe wijk is gebouwd, gaat u dan actief de mensen in deze wijk benaderen om cliënt te worden? Belegt u een avond en presenteert u zich als tandarts voor deze nieuwe wijk?

Naast het benaderen van de mensen in een nieuwe wijk kunt u natuurlijk altijd een avond beleggen met een interessant onderwerp. Zoals Van Ree Accountants relatieavonden en seminars organiseert en daar actualiteiten behandelt, zou ook een tandarts dat kunnen doen. Mogelijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld: het belang van mondhygiëne, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ‘gaatjes’ vullen, een kunstgebit en nu?, welke tandpasta moet ik gebruiken?

U vraagt zich ongetwijfeld af: Wat is nu de toegevoegde waarde van zo’n patiëntenavond? Allereerst zorgt dit voor patiëntenbinding, maar het verhoogt ook de klanttevredenheid. En een tevreden patiënt is de beste ambassadeur die u zich kunt wensen! Wat zullen de patiënten op een andere manier over u als tandarts praten?! Uiteraard kunt u ze ook een kijkje geven in uw eigen ‘keuken’ en de mensen laten zien hoe u de controle van een gebit verricht!

Behalve door het werven van nieuwe patiënten kunt u uw omzet wellicht ook verhogen vanuit uw bestaande patiëntenbestand. Misschien hebt u het al heel druk en zegt u: Ik wil helemaal niet meer patiënten. Maar kunt u niet een deel van uw werkzaamheden uitbesteden aan uw assistenten of bijvoorbeeld aan uw mondhygiëniste, zodat u zich meer kunt richten op de meer complexere en rendabelere behandelingen/consulten?

Het voordeel van het bezig zijn met omzetgenererende activiteiten is ook dat u bezig bent met positieve dingen. Kostenbesparingen zijn nuttig, maar leveren soms ook een negatief sentiment op. Commercie zorgt voor een positieve drive, wat ook weer zorgt voor positieve aandacht voor de bestaande patiënten.

Ik hoop dat u inspiratie opdoet om een commerciële tandarts te worden die, behalve naar kostenbesparingen, ook kijkt naar omzetverhogende activiteiten; uiteraard met behoud van de kwaliteit! Bent u of wordt u de commerciële tandarts die tips heeft voor zijn/haar collega’s?