18 mei 2017

‘Belastingdienst mag beelden snelwegcamera’s niet gebruiken’. Deze kop prijkte onlangs in het nieuws naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Want wat bleek? De inspecteur van de Belastingdienst gebruikte gegevens van de Korps landelijke politiediensten (KLPD) en toetste of de beelden van snelwegcamera’s overeenkwamen met de rittenregistraties van leaserijders. Kwamen de beelden van snelwegcamera’s niet overeen met de rittenregistraties van leaserijders, dan legde de inspecteur van de Belastingdienst naheffingsaanslagen op. Dat is zuur als je als leaserijder denkt onder de 500 privékilometer te blijven om zo geen bijtelling te hebben.

Echter, de Hoge Raad heeft dus onlangs geoordeeld dat de Belastingdienst de beelden van snelwegcamera’s niet mag gebruiken. Met deze controles wordt er namelijk teveel inbreuk gedaan op de privacy van leaserijders. Wat de Belastingdienst wel mag gebruiken, zijn onder meer hun eigen scan-auto’s. De privékilometers van leaserijders blijven dus gecontroleerd worden!

Let dus op als u geen bijtelling wilt: rijd minder dan 500 kilometers privé en leg dit volgens de regelgeving vast. De fiscus mag niet alles (en dat is terecht), maar u als leaserijder ook niet.

Daarnaast: er zijn zeer meedenkende autodealers die eind 2016 auto’s hebben gekocht met een lage CO2-uitstoot en deze op naam hebben gezet. Deze autodealers kunnen u een auto aanbieden met een bijtellingspercentage van slechts 15%. Ode aan deze proactieve autodealers! U krijgt dan een vrijwel nieuwe auto tegen het lage bijtellingspercentage van 15%. Zelfs nog lagere bijtellingspercentages zijn mogelijk. Dan hoeft u zich helemaal geen zorgen meer te maken over de 500 privékilometers en het op de juiste manier vastleggen. Spreekt deze situatie u aan? Neem dan contact op met één van de belastingadviseurs bij Van Ree Accountants. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden om uw zorg met betrekking tot de privékilometers te ontnemen.