12 december 2018

Het gebeurt veel en is vaak zo geregeld: even een overboeking doen vanuit privé naar uw BV. Uw BV heeft immers geld nodig voor een investering, voor de financiering van een toenemende voorraad of voor andere zaken. Wanneer u hiervoor geld gebruikt vanuit privé leent u eigenlijk geld aan de BV. Dat geld moet worden terugbetaald door de BV en de lening moet aan zakelijke voorwaarden voldoen. Dit laatste blijkt in de praktijk vaak mis te gaan.

Onnodig veel belasting betalen

Zo was er een poosje geleden weer een inspecteur van de Belastingdienst in geslaagd om het gerechtshof aan zijn zijde te krijgen met de stelling dat er op het moment van aangaan van de lening niet zakelijk was gehandeld. Consequentie: de lening kon niet worden terugbetaald door de BV en de inspecteur accepteerde het afwaarderen van de verstrekte lening ten laste van het belastbaar inkomen niet. Dat is zuur want daardoor moet er onnodig veel belasting worden betaald.

Zakelijke overeenkomst

Hoe u dit kunt voorkomen? Door bij het verstrekken van de gelden een zakelijke overeenkomst aan te gaan. Zakelijk wil zeggen:

  • Overweeg of een onafhankelijke derde tegen dezelfde voorwaarden ook een lening zou verstrekken;
  • Kom een rentepercentage overeen die een onafhankelijke derde onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden ook zou willen hebben;
  • Beding zekerheden en leg deze vast;
  • Kom aflossingen overeen.

Kortom: de lening, tegen zakelijke voorwaarden, even vastleggen! Wilt u graag dat wij met u meekijken bij het vastleggen of twijfelt u aan de zakelijkheid van de lening? Twijfel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met één van onze Finance Consultants!