12 februari 2019

In het begin denk je er niet aan. Je hebt net een nieuwe auto waarop je nog volop kan afschrijven en de kosten vallen mee. De bijtelling voor het privégebruik van de auto neem je voor lief. Op de bijtelling na zijn de kosten immers aftrekbaar. De tijd verstrijkt. De afschrijving neemt af, de kosten nemen toe en de bijtelling voor het privégebruik over de nieuwwaarde (de cataloguswaarde) blijft voorlopig gelijk of wordt juist meer. Kortom, je situatie is door de hoge bijtelling fiscaal niet meer aantrekkelijk. Moet je niet in actie komen?

Auto voor DGA

Je komt ondernemers tegen die de situatie redden door een nieuwe(re)/andere auto te kopen. Maar wat als de auto nog lekker rijdt en je er ook aan verknocht bent? Dan is een nieuwe(re)/andere auto geen optie. Als DGA kun je de auto overdragen van de onderneming naar privé. U bent fiscaal namelijk gewoon werknemer en kunt dus de auto van de BV overnemen. Dit alleen op voorwaarde dat je een zakelijke prijs overeenkomt zonder dat je jezelf privé bevoordeelt. Ga bijvoorbeeld op internet na wat een reële prijs is voor uw auto. Dat voorkomt discussie met de inspecteur van de Belastingdienst. Zakelijke kilometers ga je in het vervolg declareren.

Auto voor IB-ondernemers

Als IB-ondernemer met een eenmanszaak is dat lastiger. Dan moet er sprake zijn van een bijzondere omstandigheid. Dat is bijvoorbeeld het geval bij gewijzigde wetgeving, mits uw keus bij de nieuwe wetgeving anders was dan onder de oude wetgeving. Van een andere bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld sprake als het gebruik van privé fors is toegenomen. Rijdt u helemaal niet meer zakelijk met de auto, dan bent u zelfs verplicht de auto naar privé over te dragen!

Weet u inmiddels of u in actie moet komen? Zo niet, laat ons dan voor u in actie komen en win advies in bij één van onze Finance Consultants!