ANBI’s mogen niet onbeperkt aan vermogensvorming doen. De gedachte is: geld moet besteed worden aan het goede doel. We noemen dit de bestedingseis of anti-oppoteis. Over de omvang van vermogen dat mag worden aangehouden, bestaan bij veel ANBI’s vragen.
Al in 2019 en herhaald in 2021 deed de toenmalige Staatssecretaris van Financiën een belangrijke toezegging aan de Tweede Kamer. Het bestedingscriterium voor ANBI’s zou op de volgende punten worden verduidelijkt:
Belofte maakt schuld en met het besluit van 15 maart 2024 werd een deel van de beloftes ingelost. In genoemd besluit is uitgewerkt onder welke voorwaarden sprake is van algemeen nut investeringen.
Bij investeringen kunt u denken aan het verstrekken van leningen of de verkrijging van aandelen in een BV. Deze voorwaarden zijn samengevat:
Komt hiermee aan alle onduidelijkheid een einde? Ik waag het toch te betwijfelen. De toelichting bij voorwaarde 2 in het besluit brengt me vooral aan het twijfelen. Want wanneer handel je zakelijk en wanneer niet meer? Mag je dan helemaal geen voordeel behalen bij de investering? Dat ook weer niet, beslissend is wat de ANBI primair heeft beoogd met de investering. Die beoordeling is en blijft maatwerk. Naar ik meen voor de praktijk een bron van discussie.
Eén ding is zeker, ANBI’s die hebben geïnvesteerd in lijn met hun statutaire doelstelling hebben huiswerk te doen. Voldoe je namelijk niet aan de voorwaarden van het besluit dan heeft de ANBI tot 15 september 2024 de tijd om hiervan melding te maken bij de Belastingdienst. Voldoet een investering bij aanvang van het besluit wel maar later niet meer? Dan moet de ANBI zo snel mogelijk melden bij de Belastingdienst. Hier is voor het bestuur van de ANBI werk aan de winkel!
Het besluit bevestigt wat we al wisten: vorming van eigen vermogen binnen ANBI’s vraagt de periodieke aandacht van het bestuur. Tevens is van belang een goede dossiervastlegging waarom onder welke voorwaarden wordt geïnvesteerd. Niet alleen het bestuur van de ANBI heeft huiswerk te doen. Overigens, ook de Staatssecretaris mag aan het werk nu nog niet al zijn gedane beloftes zijn ingelost (zie onder b en c).
Het bestedingscriterium was een open norm en dat blijft voorlopig zo. Dat maakt het spannend en tegelijkertijd ook uitdagend. Want met een open norm kun je heel wat kanten uit!
Hebt u vragen over vermogensvorming binnen uw ANBI en wat dat in uw situatie betekent? Neem dan gerust contact met ons op.
Mr. A.A. (Arjan) van der Bok RB MB MFP
ook bereikbaar via 0343-415940