Wellicht heeft u zich als IB-ondernemer voorgenomen om eens te kijken of een BV voor u fiscaal interessant is. Want uw eenmanszaak draait goed en de resultaten stijgen. U heeft het gevoel dat u wel heel veel belasting betaalt en u heeft gehoord dat een BV dan interessanter is.
Als IB-ondernemer heeft u een aantal aftrekposten die uw winst verlagen. Ook in 2024 is het belastingvoordeel van deze aftrekposten minder geworden en de komende jaren wordt het belastingvoordeel van de aftrekposten verder beperkt. Daarnaast zijn de belastingtarieven met betrekking tot een BV ook gewijzigd. Uw keuze voor de eenmanszaak of de BV hangt hier mede van af. Maar wat betekenen deze beperkingen voor uw onderneming? Eenmanszaak blijven of toch een BV? Ik help u graag bij uw afweging.
Als IB-ondernemer betaalt u inkomstenbelasting over de belastbare winst. U heeft onder voorwaarden recht op zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Dit verlaagt de te belasten winst.
Wanneer u binnen een BV onderneemt, dan bent u verplicht een DGA-salaris uit te keren waar loonbelasting over afgedragen moet worden. Er is in dit geval geen recht op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Het salaris verlaagt de winst van de BV. Over de winst moet de BV vennootschapsbelasting (VPB) betalen. Als de winst na de VPB als dividend wordt uitgekeerd, moet daarover box 2-heffing worden afgedragen.
Fiscaliteit is echter maar één overweging die bij de keuze IB-ondernemer of BV een rol speelt. Andere overwegingen die minstens zo belangrijk zijn moeten ook meegenomen worden in de keuze, zoals:
De keuze tussen IB-onderneming of BV hangt dus van meerdere factoren af.
Heeft u het voornemen om te kijken welke bedrijfsvorm het meest voordelig is en het beste bij uw situatie past? Dan ga ik graag met u hierover in gesprek! Neem gerust contact met ons op.
R. (Remko) van de Craats RB
Corporate Finance Adviseur/Belastingadviseur
Ook bereikbaar via 0343-415940