29 september 2022

Het zal niemand zijn ontgaan dat de huizenprijzen onverminderd hoog zijn. Voorlopig lijkt er ook nog geen substantiële daling aan te komen. Als ik op Funda.nl kijk dan zie ik dat de prijzen voor eenvoudige tussenwoningen in grote delen van Nederland al ruimschoots de € 300.000 overschrijden. Probeer als starter maar eens zo’n woning te bemachtigen. Dat valt niet mee, zeker niet nu ook de hypotheekrente oploopt.

Veel starters hebben een huis kunnen bemachtigen met behulp van een schenking van ouders of anderen. De wet kent daarvoor zo’n mooie eenmalige vrijstelling van schenkbelasting, die bekend staat als de “jubelton”. Een eenmalige vrijstelling van oorspronkelijk € 100.000 maar inmiddels opgelopen tot € 106.671.

Afschaffen jubelton

Deze vrijstelling wordt per 1 januari 2023 met bijna € 80.000 verlaagd en per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. Ik had verwacht dat dit ook niemand zou zijn ontgaan, maar in mijn praktijk merk ik er niet veel van. In het verleden kwam ik heel regelmatig in aanraking met vooral ouders die een tonnetje of een paar tonnetjes konden missen om hun kinderen aan een huis te helpen. Maar juist nu de jubelton wordt afgeschaft, hoor ik er bijna niemand over. Zouden al die ouders al gebruik gemaakt hebben van de jubelton?

Laatste kans voor gebruik jubelton

De ouders die dat nog niet hebben gedaan, geef ik in overweging om dat alsnog te doen. En ook grootouders roep ik op om eens te kijken of er nog een tonnetje in de kast ligt, waarmee zij een kleinkind op weg kunnen helpen met de koop van een huis. Het is de laatste kans. Volgend jaar zijn er vrij van schenkbelasting geen tonnetjes meer te vergeven!

Is een ton teveel? Ook op lagere bedragen is de vrijstelling van toepassing.

Degenen die nog een tonnetje of wat minder hebben gevonden en dat kunnen missen, nodig ik graag uit om de precieze schenkingsvoorwaarden te komen bespreken. Kom binnenkort eens langs!

B.W. (Wim) Boerman RB REP
Estate planner | Belastingadviseur
wboerman@vanreefc.nl