27 november 2023

Woensdag 22 november 2023 waren de Tweede Kamer verkiezingen. We keken er lang naar uit. Nu heeft de kiezer gesproken. En hoe! Tot verrassing van velen is de PVV veruit de grootste partij geworden. En zijn de regeringspartijen afgestraft. Nu het stof neerdwarrelt, wordt de volgende vraag: welke coalitie is mogelijk?

Wij hebben enkele weken geleden op een rij gezet wat de verkiezingsprogramma’s van de grootste partijen zeggen over de kinderopvang.

Als we letten op de verkiezingsuitslag lijkt een “rechtse coalitie” het meest kansrijk. Wat betekent dit voor de kinderopvang?

Wat wil de PVV?

Als grote winnaar van de verkiezingen is de PVV aan zet. Het woord ‘kinderopvang’ komt in het verkiezingsprogramma van de PVV niet voor… Voorspelt dat iets goeds?

Wat wil de NSC?

Welke coalitie er ook gevormd wordt, om de NSC lijken we niet heen te kunnen. Duidelijk is dat de kinderopvangtoeslag dan afgeschaft gaat worden. De NSC wil naar instellingsfinanciering en een inkomensafhankelijke ouderbijdrage die door DUO wordt geïnd. Dat lijkt dus wel een te verwachten ontwikkeling.

En de BBB en de VVD?

De BBB hoort ook bij de winnaars van de verkiezingen en wil heel graag meeregeren. De VVD daarentegen hoort bij de verliezers. De VVD lijkt níet mee te willen regeren. Wellicht wel gedogen? Zowel BBB als de VVD willen een beperkte eigen bijdrage van ouders. Dus een volledig gratis kinderopvang lijkt het niet te worden. Nu willen de BBB en de VVD wel dat de goedkopere kinderopvang voor werkende ouders is. De financiering van de kinderopvang lijkt daarmee een arbeidsmarktinstrument te worden.

En GL/PvdA en D66?

Wellicht ontstaat er (toch) een coalitie met deze partijen. Die partijen willen wél naar gratis kinderopvang. En zij willen dat dit voor alle kinderen gaat gelden, ongeacht of de ouders werken. Dat lijkt lijnrecht tegenover de NSC, BBB en VVD te staan.

Conclusie

Hoewel de PVV als grootste partij het in het midden liet, zal de kinderopvang een thema van de coalitieonderhandelingen worden. Mijn eerste voorzichtige inschatting:

  1. het wordt een instellingsfinanciering met mogelijk een ouderbijdrage.
  2. afhankelijk van de kleuren in de coalitie: de ouderbijdrage zal voor alle kinderen gaan gelden óf gekoppeld worden aan het wel of niet werken van de ouders.
  3. de kinderopvangtoeslag wordt afgeschaft.

Omtzigt (NSC) zei het al direct na de verkiezingen: “Het wordt ingewikkeld”. Wij zullen dus nog wel even geduld moeten hebben. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Drs. Leon van der Vliet RA