Volg de serie over medewerkersparticipatie!
In de beide voorafgaande afleveringen hebben we diverse financiële vormen van medewerkersparticipatie besproken. Als laatste in de categorie zuivere financiële participatieregelingen bespreken we nog kort een tweetal exotische regelingen: de stock appreciation rights (SARs) en de phantom shares (ook bekend als phantom stock). Twee regelingen, die veel met elkaar gemeen hebben. Dit zijn niches onder de financiële participatieregelingen.
In ons artikel hebben we al aangegeven dat u het leuk moet vinden om één van deze regelingen toe te passen omdat het praktisch nut wat beperkt is. Hieronder een beknopte indruk van deze regelingen.
SARs en phantom shares zijn virtuele aandelen. Via een SAR profiteert uw medewerker van de waardeontwikkeling van de aandelen in uw bv zonder dat hij of zij aandelen heeft. Een SAR geeft de medewerker op de einddatum recht op een geldbedrag, dat afhankelijk is van de waarde van de aandelen tussen het moment waarop de SAR wordt toegekend en de einddatum, het moment waarop de SAR wordt verzilverd. Bij een negatieve waardeontwikkeling ontvangt de medewerker niets. Bij een positieve waardeontwikkeling ontvangt de medewerker het verschil tussen genoemde waarden.
Phantom shares geven naast een virtueel belang bij de waardeontwikkeling ook een (virtueel) recht op een aandeel in de winst.
SARs en phantom shares berusten op een overeenkomst. In die overeenkomst zijn de rechten en plichten van de vennootschap en de houders van de SARs of phantom shares beschreven.
De overeenkomst is tevens de basis voor de uitkering. In de overeenkomst wordt de waarde van de aandelen van de bv per de ingangsdatum van de overeenkomst vastgelegd. Ook wordt de einddatum vastgelegd en de wijze waarop de waarde van de aandelen op de einddatum wordt bepaald.
De toekenning van SARs en phantom shares is onbelast. SARs en phantom shares zijn geen winstbewijzen die op het moment van uitgifte een bepaalde waarde vertegenwoordigen, maar winstdelingsregelingen. De uitkeringen aan de medewerker op grond van SARs of phantom shares vormen in fiscale zin loon. Op de uitkeringen moeten loonheffingen worden ingehouden.
De uitkeringen zijn voor de bv in aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Maar er geldt wel een aftrekbeperking die van toepassing is ingeval van werknemers met een loon op jaarbasis van € 699.000 (bedrag 2024) of meer.
Voor de medewerker behoren de uitkeringen voor de inkomstenbelasting tot het inkomen uit tegenwoordige dienstbetrekking, belast in box 1.
De SARs en de phantom shares zijn ten opzichte van een reguliere winstdelingsregeling nogal complex. Daarbij wordt in een SAR alleen vermogen opgebouwd (althans voor zover de aandelen in de bv een positieve waardeontwikkeling doormaken). Phantom shares zijn een mix van winstuitkering en vermogensopbouw.
Als virtuele aandelen volgen zij de waardeontwikkeling van de aandelen in de bv. Fiscaal kwalificeren de regelingen als winstdelingsregelingen, waarbij voor de vennootschapsbelasting een aftrekbeperking van toepassing kan zijn.
De SARs vormen aantrekkelijke regelingen om medewerkers te binden terwijl er (nog) niet voldoende liquiditeiten kunnen worden vrijgemaakt om een jaarlijks winstuitkering te doen. Het zijn best bewerkelijke regelingen en daardoor relatief duur in de uitvoering. Verder is het praktisch nut van de SARs en phantom shares naar onze mening beperkt.
Mocht u interesse hebben in het opzetten van een dergelijke regeling, dan denken wij graag met u mee.
juridisch adviseur
ook bereikbaar via 0343-415940