Werknemers uit het buitenland die in Nederland komen werken moeten via de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn aangemeld. Dit geldt ook voor sommige zzp’ers die tijdelijk in Nederland komen werken. Op grond van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) is dit verplicht.
Wij hebben u er al eerder over bericht. In dit nieuwsbericht gaan we verder in op de voorwaarden.
Het doel van de meldplicht is de bescherming van buitenlandse werknemers en zzp’ers. Deze wet verklaart de Nederlandse arbeidswetgeving ook van toepassing op buitenlandse arbeidskrachten. Hierdoor kunnen zij onder veilige en eerlijke omstandigheden werken. Daarbij wordt oneerlijke concurrentie tegengegaan.
Alleen werknemers en bepaalde zzp’ers uit een EU/EER-lidstaat of Zwitserland die in Nederland komen werken. De melding moet gedaan zijn vóórdat de werkzaamheden beginnen.
Zzp’ers moeten zich alleen aanmelden als ze in een bepaalde sector werken, namelijk de bouw, schoonmaak, voedingsindustrie, metaal, zorg, glazenwasserij, land- en tuinbouw. Via deze lijst kan een buitenlandse zzp’er checken of hij zich moet aanmelden.
In de volgende situaties is er geen meldplicht voor buitenlandse werkgevers:
Voor de bouwsector en uitzendsector geldt deze jaarmelding niet.
Via het online meldloket voor Posted Workers.
De volgende gegevens moeten doorgegeven worden:
De Rijksoverheid heeft een checklist met gegevens opgesteld voor buitenlandse werkgevers en een checklist voor zelfstandigen.
De buitenlandse werkgever en de buitenlandse zzp’er moeten de melding doen. Een buitenlandse werkgever moet er ook voor zorgen dat de belangrijkste voorwaarden van het Nederlandse arbeidsrecht voor de werknemers van toepassing zijn.
U moet als Nederlandse opdrachtgever controleren of de melding daadwerkelijk gedaan is. Als de buitenlandse opdrachtnemer de melding heeft gedaan, krijgt u automatisch bericht. U moet dan de melding controleren.
Heeft u geen bericht ontvangen? Verzoek dan de buitenlandse opdrachtnemer via het portaal om een melding.
De buitenlandse opdrachtnemer en u als Nederlandse opdrachtgever kunnen beiden een boete krijgen. Voor u kan dit uitkomen op € 4.000. Mogelijk wordt deze boete verhoogd, bijvoorbeeld als u vaker nalatig bent.
Maak de verplichtingen van de WagWEU onderdeel van uw afspraken met opdrachtnemer. Controleer voordat de werkzaamheden in Nederland beginnen of de buitenlandse opdrachtnemer de melding heeft gedaan. Zo voorkomt u een boete.
Heeft u vragen over deze complexe materie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.