Huisartsen, medisch specialisten en apothekers die als praktijkhouder personeel hebben, zijn dus werkgever. Dat betekent dat zij te maken hebben met de werkkostenregeling. Hierin is geregeld hoe praktijkhouders de kosten kunnen vergoeden die door hun personeel zijn gemaakt. Door weloverwogen keuzes te maken, kunnen deze praktijkhouders geld besparen.
Praktijkhouders met personeel kunnen geld besparen door verstandige keuzes te maken binnen de werkkostenregeling. In deze regeling staat op welke manier praktijkhouders gemaakte kosten door personeel kunnen vergoeden. In dit artikel wordt de werkkostenregeling op hoofdlijnen toegelicht.
Een werkgever mag onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan zijn personeel geven tot een bedrag van 1,2% van zijn fiscale loonsom. Denk hierbij aan kerstpakketten, personeelsfeesten (niet op de werkplek), et cetera. Deze 1,2% van de fiscale loonsom wordt de vrije ruimte genoemd. Als het bedrag van de vergoedingen en verstrekkingen aan het personeel op jaarbasis hoger is dan de vrije ruimte, moet de werkgever daarover belasting betalen in de vorm van een eindheffing. De hoogte van deze eindheffing is 80%.
De werkgever dient vooraf kenbaar te maken welke vergoedingen en verstrekkingen ten laste van de vrije ruimte komen; achteraf is dat niet mogelijk.
Let op: voor alle verstrekkingen en vergoedingen geldt de gebruikelijkheidstoets; de werkkostenregeling kan niet gebruikt worden om meer kosten te vergoeden dan 30% van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Het meerdere boven de 30% wordt gezien als loon van de werknemer.
Niet alle vergoedingen en verstrekkingen vallen in de vrije ruimte. Bepaalde vergoedingen en verstrekkingen zijn gericht vrijgesteld. Voorbeelden van gericht vrijgestelde vergoedingen zijn:
Sommige verstrekkingen worden op nihil gewaardeerd. Nihil-waarderingen vallen ook niet in de vrije ruimte. Het gaat hierbij om voorzieningen die geheel of gedeeltelijk op de werkplek worden ge- of verbruikt. Voorbeelden hiervan zijn:
Intermediaire kosten zijn kosten die een personeelslid voorschiet op initiatief of uit hoofde van de werkgever. Voorbeelden hiervan zijn:
Of het voor een praktijkhouder mogelijk is om met de werkkostenregeling te besparen, is afhankelijk van de situatie. Wilt u weten hoe de werkkostenregeling voor u uitpakt? Van Ree HR Consultants kan een Salarisadministratie Quick Scan voor u uitvoeren waarbij ook de toepassing van de werkkostenregeling wordt gescand.
Drs. W. (Wout) Penning
HR Consultant
wpenning@vanreehrc.nl