6 maart 2019

Het werd even tussen de regels door aangekondigd bij de publicatie van het Belastingplan 2019: vorderingen van de BV op de DGA van meer dan € 500.000 worden vanaf 1 januari 2022 aangemerkt als inkomen uit aanmerkelijk belang.

De schrik zit er inmiddels behoorlijk in. Immers, veel DGA’s hebben vanuit het verleden flinke schulden opgebouwd met hun eigen BV. Tel uit de hoogte van deze onverwachte rekening!

Inkomen uit aanmerkelijk belang is in 2019 nog belast tegen 25%. Maar let op, vanaf 2020 wordt het box 2 tarief 26,25% om in 2021 verder te worden verhoogd naar 26,9%. De rekensom is dan snel gemaakt: een dividenduitkering in 2019 is voordeliger dan in 2020! Aflossen middels een dividenduitkering in 2019 ligt dus voor de hand. Of toch niet?

Mijn advies is niet te hard van stapel te lopen maar vooralsnog even af te wachten. Belangenbehartigers zoals bijvoorbeeld het Register van Belastingadviseurs en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs roeren zich namelijk. Hoe de precieze regeling er komt uit te zien is nog niet bekend. Het lijkt er in ieder geval op dat de (bestaande) lening van de BV voor de eigen woning van de DGA van deze maatregel is uitgesloten. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met die leningen waarbij ten behoeve van de BV zekerheid werd gesteld en op grond van zakelijke overwegingen wordt gehandeld? Komt er voor dit soort leningen wellicht toch ook nog een uitzondering? De nu voorgestelde overgangsmaatregel bevat overkill. Het laatste woord is hierover zeker nog niet gezegd.

Kortom, of de soep zo heet wordt gegeten als nu opgediend, valt nog maar te bezien. Het is raadzaam af te wachten hoe het precieze wetsvoorstel eruit komt te zien. Het kan zomaar zijn dat dit niet eerder is dan na de zomervakantie. Daarom, bezint eer ge begint (met aflossen)! U heeft nog even de tijd!

mr. A.A. (Arjan) van der Bok RB MB MFP
Belastingadviseur
avdbok@vanreeacc.nl