9 november 2021

“Tussen de 65 en 85 procent van de overnames mislukt. Dat betekent dat het geld dat met een overname is gemoeid niets oplevert, of dat zo’n overname zelfs geld kost. Zo’n 15 à 20 procent van de overnames vernietigt waarde. Nog eens 60 procent vernietigt geen waarde, maar creëert dat evenmin.”

Bart slaakte een diepe zucht toen hij dit krantenartikel las, hij heeft veel aan zijn hoofd. Bart is van werkvoorbereider opgeklommen naar de functie van directeur van een bouwbedrijf. Na een moeizame periode ging het de afgelopen periode weer goed met het bedrijf en werden er goede resultaten behaald. Ook dit jaar gaat het erg goed met het bedrijf doordat er veel mensen hun eigen woning drastisch verbouwen tijdens de coronacrisis. Er zal eind dit jaar naar verwachting een hoge winst worden geboekt. Nu heeft zijn werkgever gezegd dat hij het bedrijf wil verkopen.

Bart ziet daar tegenop, wie gaat het bedrijf overnemen en wat zal zijn positie zijn? Hij heeft zijn werkgever gevraagd of hij het bedrijf mag overnemen. De werkgever gaf aan dat de overnamesom 5x EBITDA bedroeg. Bart vroeg zich af wat hij daarmee bedoelt en waarom vijf?

Een vriend van Bart adviseerde om eens te gaan praten met één van de adviseurs van Van Ree Finance Consultants.

Eerste oriëntatie

 In het gesprek met Bart stelde ik hem onder andere de volgende vragen:

 • Wanneer wil de verkoper het bedrijf overdragen?
 • Hoe neem je het bedrijf over, via overname van alle bezittingen of via een aandelentransactie?
 • Wordt er ook onroerend goed verkocht?
 • Is er een aparte Materieel-BV?
 • Is er sprake van een grote afhankelijkheid van de verkoper?
 • Ben je in staat om het bedrijf nu en in de toekomst te leiden? Over welke kwaliteiten beschik je?
 • Welke plannen heb je met het bedrijf? En wat is er nodig om deze uit te voeren?
 • Onder welke voorwaarden wil je het overnemen?
 • Weet je hoe de medewerkers over een overname denken?
 • Wat gebeurt er in de bedrijfstak
 • Wat is het risicoprofiel van het bedrijf?
 • Welke EBITDA bedoelt de verkoper met zijn uitspraak over 5x de EBITDA, de toekomstige of een soort gemiddelde?

Ik legde Bart uit dat de waarde van de onderneming soms wordt uitgedrukt met een factor x winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen of te wel EBITDA (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation). Het is dus de vraag welke EBITDA de werkgever bedoelde, van vorig jaar of van het lopende boekjaar? Tevens heb ik de EBITDA methode ter discussie gesteld. Is de EBITDA methode wel de juiste methode is om te komen tot een juiste waardering van het bedrijf?

Goede voorbereiding

Denk je erover om een bedrijf over te nemen? Ben je in verwarring door alle formules en termen die worden gebruikt? Vraag jij je af wat het bedrijf eigenlijk waard is en wat de risico’s zijn? Een overname doe je niet dagelijks en het is best spannend. De verkoper heeft met zijn adviseurs de overname voorbereid, maar jij staat er helemaal alleen voor. En dat bij een van de belangrijkste beslissingen in je leven. Er komt veel op je af en je kunt je geen missers veroorloven.

Wil je ook goed voorbereid zijn? Neem dan tijdig contact met mij op!

Remko van de Craats

R. (Remko) van de Craats
rvdcraats@vanreefc.nl

Corporate Finance Adviseur