1 september 2022

Met enige regelmaat speel ik een potje schaak met mijn zoon. Ook in de afgelopen vakantieperiode was dit weer een favoriete bezigheid op de camping. Daarnaast moet ik toegeven dat we ook een keer hebben meegedaan aan de campingbingo. Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee, mijn voorkeur gaan toch echt uit naar schaken.

Visie op de autobranche

Voor u als ondernemer in de autobranche is het in de huidige tijd een opgave visie te ontwikkelen en koers te houden. Schaken en ondernemen hebben veel met elkaar gemeen. In beide takken van sport dient men vooruit te denken om succesvol te zijn.

Klinkt mooi, maar is dat niet te gemakkelijk gezegd? Want de wereld verandert razendsnel en de automotive is daarin geen uitzondering. Technologische veranderingen volgen elkaar razendsnel op. De verhoudingen op het wereldtoneel zijn onvoorspelbaar en ook de beslissingen in de landelijke en lokale politiek kunnen zomaar uw bedrijf raken. Daarnaast kampt de autobranche met personeelstekorten en lange levertijden. Aan occasions is bijna niet te komen. De autoproductie lijkt wat te herstellen, maar stabiel is het nog allerminst.

Ondernemen in de autobranche

Maar is alles dan zo onzeker dat er geen meerjarenstrategie meer te vormen valt? Zijn de huidige omstandigheden dan niet meer dan een campingbingo? Zeker niet! Het gaat er alleen om welk blikveld je hebt. Het speelveld ligt open. En er zijn zeker veranderingen, maar het is  voldoende inzichtelijk om weloverwogen keuzes te maken. Wat wordt uw volgende zet op het schaakbord dat ondernemen heet? Het beantwoorden van deze vragen kan u daarbij helpen:

  • Wat is uw visie en passen de keuzes die u maakt daarbij?
  • Wat zijn de sterke en minder sterke kanten van uw onderneming; wanneer heeft u voor het laatst een SWOT-analyse opgesteld?
  • Wat is uw plan voor de korte termijn, denkt u bijvoorbeeld aan groei of juist aan verkoop?
  • Welke investeringen zijn het overwegen waard? Denk aan een grotere showroom, een configurator of virtuele showroom?
  • Komt de klant nog naar u, of gaat u naar de klant?
  • Als onderhoud minder wordt, moeten voorzieningen alseen extra brug er wel komen?
  • En het belangrijkste kapitaal om in te investeren: uw medewerkers. Denk eens aan opleidingen. Gaat de nieuwe collega een autotechnicus worden of een ict-er?

Ons advies

Allemaal vragen waarbij de adviseurs van Van Ree Accountants u graag helpen. Zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Helder, bruisend en vernieuwend, zoals u van ons mag verwachten.  Wij houden de ontwikkelingen in uw branche bij, en kunnen voor u doorrekenen wat de gevolgen van de keuzes zijn voor uw onderneming. Neem gerust contact met ons op.

E. (Evert) aan het Rot
eahrot@vanreeacc.nl