28 maart 2023

Voorkom btw-problemen bij import

De internationale autohandel krijgt bijzondere aandacht van de Belastingdienst. De autohandel is namelijk een makkelijk slachtoffer voor carrouselfraude. Daarnaast geldt er een zware bewijslast voor het mogen toepassen van 0% bij levering naar een ondernemer in een ander EU-land. Zowel kopers als verkopers zijn daarom extra op hun hoede. Ik zal daarom enkele blogs aan dit onderwerp wijden. Vandaag in mijn blog deel 1: hoe voorkomt u als importeur dat u onterecht buitenlandse btw moet betalen?

Autohandelaar en btw: Hoe het niet moet

Stel, u als autohandelaar wilt een btw-auto importeren vanuit bijvoorbeeld Duitsland. U geeft bij de verkoper aan dat u de auto in Nederland wilt invoeren. De verkoper brengt 19% Duitse btw in rekening op de factuur. In dat geval zou u de betaalde btw namelijk bij de Duitse fiscus terug moeten vragen en dat is ingewikkeld omdat u geen Duits btw-nummer hebt. Het terugvragen van buitenlandse btw via het teruggaveverzoek voor 1 oktober is voor de meeste situaties niet mogelijk. Doorgaans wordt dat verzoek niet gehonoreerd door de Duitse Belastingdienst. Immers is dit verzoek niet bedoeld voor leveringen die de grens overgaan.

Zoals het wel hoort, geeft u ook netjes de btw in Nederland aan. Maar dan gaat het dus dubbel voor de btw. Of u geeft geen btw in Nederland aan en krijgt op enig moment de Belastingdienst op uw dak.

Autohandelaar en btw: Hoe het wel moet

U als autohandelaar wilt een btw-auto importeren vanuit Duitsland. U geeft bij de verkoper aan dat u de auto in Nederland wilt invoeren. Bij het leveren aan een ondernemer in een andere EU-land dient de verkoper 0% btw in rekening te brengen. Met een duur woord is sprake van een intracommunautaire levering. De verkoper is verantwoordelijk voor een correcte btw-aangifte en afdracht. Als hij onterecht 0% btw in rekening brengt, krijgt hij het aan de stok met de Duitse Belastingdienst.

Import vanuit een EU-land: regels

Sinds 1 januari 2020 zijn regels van kracht geworden met betrekking tot de bewijsvoering die noodzakelijk is voor het toepassen van 0%. Vanwege die regels zien we in de praktijk met regelmaat problemen ontstaan bij het importeren van auto’s uit een ander EU-land. Dat heeft vaak twee redenen:

 1. De leverancier kiest de veilige route: brengt buitenlandse btw in rekening om problemen te voorkomen.
 2. De leverancier legt het probleem bij de koper: hij brengt buitenlandse btw in rekening en crediteert de factuur op het moment dat de koper de bewijzen heeft aangeleverd.

Import vanuit een EU-land: bewijsvoering

Hoe dient het bewijs dan geleverd te worden voor toepassing van het 0%-tarief? Twee onafhankelijke stukken, een A en B document, moeten samen aantonen dat het vervoer daadwerkelijk heeft plaatsgevonden:

 • A document: Verkoper moet in bezit zijn van tenminste twee niet-tegenstrijdige bewijsstukken, afgegeven door onafhankelijke partijen. Voorbeelden zijn:
  • CMR-document
  • luchtvrachtbrief
  • cognossement
  • factuur voor luchtvrachtvervoer
  • factuur van de vervoerder van de goederen
 • B document: Als verkoper slechts één van bovenstaande stukken heeft, kan dit worden aangevuld met de volgende stukken:
  • verzekeringsovereenkomst voor verzending of vervoer van de goederen
  • bankdocumenten die de betaling van de verzending of het vervoer staven
  • Akte waarin aankomst van het goed in een andere lidstaat wordt bevestigd
  • Ontvangstbewijs van entrepothouder in de lidstaat van bestemming
 • Wanneer de afnemer het vervoer regelt, moet de leverancier daarnaast ook een schriftelijke ontvangstverklaring van de afnemer in zijn bezit hebben.

Spreek vooraf met de verkoper af welk tarief toegepast zal worden op de factuur en wat daarvoor van u wordt verwacht, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Ons advies bij import van auto’s

Importeert u auto’s uit een ander EU-land? Laat u niet verrassen en regel uw zaken vooraf goed! Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Govert Meerkerk

 

 

 

Govert Meerkerk
Belastingadviseur – Van Ree Finance Consultants