De internationale autohandel krijgt bijzondere aandacht van de Belastingdienst. De autohandel is namelijk een makkelijk slachtoffer voor carrouselfraude. Daarnaast geldt er een zware bewijslast voor het mogen toepassen van 0% bij levering naar een ondernemer in een ander EU-land. Zowel kopers als verkopers zijn daarom extra op hun hoede. Ik zal daarom enkele blogs aan dit onderwerp wijden. Vandaag in mijn blog deel 1: hoe voorkomt u als importeur dat u onterecht buitenlandse btw moet betalen?
Stel, u als autohandelaar wilt een btw-auto importeren vanuit bijvoorbeeld Duitsland. U geeft bij de verkoper aan dat u de auto in Nederland wilt invoeren. De verkoper brengt 19% Duitse btw in rekening op de factuur. In dat geval zou u de betaalde btw namelijk bij de Duitse fiscus terug moeten vragen en dat is ingewikkeld omdat u geen Duits btw-nummer hebt. Het terugvragen van buitenlandse btw via het teruggaveverzoek voor 1 oktober is voor de meeste situaties niet mogelijk. Doorgaans wordt dat verzoek niet gehonoreerd door de Duitse Belastingdienst. Immers is dit verzoek niet bedoeld voor leveringen die de grens overgaan.
Zoals het wel hoort, geeft u ook netjes de btw in Nederland aan. Maar dan gaat het dus dubbel voor de btw. Of u geeft geen btw in Nederland aan en krijgt op enig moment de Belastingdienst op uw dak.
U als autohandelaar wilt een btw-auto importeren vanuit Duitsland. U geeft bij de verkoper aan dat u de auto in Nederland wilt invoeren. Bij het leveren aan een ondernemer in een andere EU-land dient de verkoper 0% btw in rekening te brengen. Met een duur woord is sprake van een intracommunautaire levering. De verkoper is verantwoordelijk voor een correcte btw-aangifte en afdracht. Als hij onterecht 0% btw in rekening brengt, krijgt hij het aan de stok met de Duitse Belastingdienst.
Sinds 1 januari 2020 zijn regels van kracht geworden met betrekking tot de bewijsvoering die noodzakelijk is voor het toepassen van 0%. Vanwege die regels zien we in de praktijk met regelmaat problemen ontstaan bij het importeren van auto’s uit een ander EU-land. Dat heeft vaak twee redenen:
Hoe dient het bewijs dan geleverd te worden voor toepassing van het 0%-tarief? Twee onafhankelijke stukken, een A en B document, moeten samen aantonen dat het vervoer daadwerkelijk heeft plaatsgevonden:
Spreek vooraf met de verkoper af welk tarief toegepast zal worden op de factuur en wat daarvoor van u wordt verwacht, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Importeert u auto’s uit een ander EU-land? Laat u niet verrassen en regel uw zaken vooraf goed! Neem bij vragen gerust contact met ons op.
Govert Meerkerk
Belastingadviseur – Van Ree Finance Consultants