4 oktober 2023

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Deze wet regelt grofweg dat de aanmerkelijkbelanghouder die te veel (lees: € 700.000) heeft geleend bij de eigen bv, hierover belasting betaalt. Het eerste meetmoment is 31 december 2023. Kunt u dus nog even rustig achterover leunen?

Nee, naar mijn mening niet. U kunt beter niet te lang wachten om actie te ondernemen.  Dat illustreer ik aan de hand van twee voorbeelden:

Voorbeeld 1:

Stel dat u met een lening van uw eigen bv vastgoed heeft gekocht. In uw aangifte inkomstenbelasting heeft u dit vastgoed opgenomen als box 3 vermogen. En de lening is opgenomen als box 3 schuld.

Afhankelijk van uw situatie kan het verstandig zijn om het vastgoed over te brengen naar uw eigen bv. Met de overdracht van het vastgoed kan de lening worden afgelost. In dat geval moet u langs de notaris. En… meestal hebben notarissen aan het einde van het jaar de drukste periode. Tijdig actie is dus nu noodzakelijk.

In dit voorbeeld zitten we meteen al bij de notaris. Maar voordat u bij de notaris zit is het nodig dat u een weloverwogen keuze maakt. Wanneer u vastgoed overbrengt naar uw eigen bv is er bijvoorbeeld overdrachtsbelasting (percentage: 10,4%) verschuldigd. En daarom moet u niet over één nacht ijs gaan.  Alles hangt af van uw persoonlijke situatie en de situatie in uw eigen bv. Daarbij is het “totaalplaatje” van groot belang.

Voorbeeld 2:

Stel dat u in 2023 voor uw eigen woning een nieuwe lening bent aangegaan bij uw eigen bv waarbij er nog geen hypotheek is verstrekt. Als u wilt dat deze lening buiten de drempel van € 700.000 blijft (wat onder voorwaarden kan) dan moet u ook dit jaar naar de notaris.

Om hypotheek te kunnen vestigen moet de notaris veelal nog toestemming krijgen van uw bank. Ook kan het zijn dat de lening in overeenstemming met de voorwaarden gebracht moet worden. De lening moet namelijk wel voldoen aan de voorwaarden van de eigen woningschuld. In dat geval is er ook een aanpassing van de leningsovereenkomst noodzakelijk. Tijdig actie is dan ook noodzakelijk.

Mogelijkheden door de wet excessief lenen

Soms is er meer mogelijk dan u denkt. Het wetsvoorstel heeft een ruime werking. Zo raakt bijvoorbeeld het wetsvoorstel ook verbonden personen. Dat kan nadelig uitpakken. Maar soms biedt het juist ook kansen. Wij denken graag mee over wat in uw situatie de beste keuze is. Neem gerust contact op.

Johan de Bruin

Johan de Bruin
Belastingadviseur
Ook bereikbaar via 0343-415940