25 november 2016

Een enkele keer zien de belastingadviseurs van Van Ree Finance Consultants te Doorn het nog voorbij komen: een ondernemer heeft in het verleden een bedrijfspand of winkel pand verworven. Een zelfstandig deel van het pand is als eigen woning in gebruik en staat op de balans van de eenmanszaak. Zonder maatregelen wordt dat belasting betalen bij verkoop van die woning. Maar dat zal het doel van die ondernemer dan ook zijn geweest. En dat is een edel streven; zo’n vrijwillige bijdrage aan onze maatschappij is natuurlijk geweldig.

Toch zijn er ondernemers, die zo’n edel doel niet nastreven. Ondernemers die graag belasting besparen zien we tegenwoordig wat vaker. Weet je, zo`n woning die uitsluitend voor privé doeleinden wordt gebruikt en die een eigen ingang heeft, behoort vanaf het moment van volledig privé gebruik gewoon verplicht tot het privé vermogen. Die mocht niet eens op die balans staan. Als we zoiets voorbij zien komen gaan we die fout in overleg met de fiscus gewoon herstellen.

Zo zagen we even geleden een woning tegen de lage waarde uit 1972 alsnog worden overgeheveld naar privé, wat die ondernemer meer dan een ton belasting bespaarde. Het gaat wel om feitjes als: heeft het zakelijke deel wel een eigen ingang en eigen sanitaire voorzieningen.

In juli gaf de Hoge Raad een voor de belastingbetaler negatief oordeel. Het woondeel was niet in eigen gebruik, maar werd verhuurd aan derden. Destijds is gekozen voor koop op de zaak. Er had toen een (voordeliger) keuze gemaakt mogen worden. Maar de keuze kon niet worden herzien. Verhuur aan derden maakt van zo`n woondeel geen verplicht privé vermogen; eigen gebruik wel.

Ons belastingadvies: woning op de zaak? Herzie uw keuze!