Verwerking van groot onderhoud in de jaarrekening van instellingen voor primair en voorgezet onderwijs: na jaren van onduidelijkheid is er eindelijk zicht op een definitieve regeling.
Wij hebben voor primair en voortgezet onderwijs een toelichting geschreven waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:
Er kunnen nog aanpassingen in de voorgestelde tekst voor RJ 212 ‘Materiële vaste activa’ komen. Het heeft namelijk nog de status van een uiting. Om die reden adviseren wij schoolbesturen voor de jaarrekening 2022 nog de bestendige gedragslijn te volgen en eventuele aanpassing van het gevolgde stelsel of de wijze van berekenen van de onderhoudsvoorziening pas met ingang van boekjaar 2023 of 2024 door te voeren.
Als een onderwijsinstelling besluit om over te gaan van het verwerken van groot onderhoud via de voorziening naar het verwerken als materieel vast actief, dan dient dit als volgt te worden verwerkt:
De voor- en nadelen van de verschillende methoden hebben wij in de toelichting voor u uitgewerkt.
De PO-Raad en de VO-raad komen gezamenlijk met een ondersteuningsaanbod in de vorm van voorlichting. Er zal een handreiking/brochure verschijnen waarin onder andere ingegaan wordt op wijze van omgaan met de bepalingen van RJ 212 betreffende het vormen van een voorziening en de overgang van de egalisatiemethode naar de RJ-methode. Ook zal ingegaan worden op de effecten hiervan op de financiële positie van schoolbesturen en de voor- en nadelen van de overgang naar het activeren van het groot onderhoud. Daarnaast zullen voorlichtingsbijeenkomsten (digitaal of fysiek) gehouden worden.
Verwerking van groot onderhoud in de jaarrekening van instellingen voor primair en voorgezet onderwijs: er komt heel wat bij kijken. Als relatiebeheerders van Van Ree Accountants kunnen wij schoolbesturen ondersteunen bij de keuzes die gemaakt moeten worden. Wij brengen de gevolgen hiervan in kaart. Ook kunnen wij de schoolbesturen begeleiden in de diverse stappen die genomen moeten worden in het proces om te komen tot een goede onderhoudsvoorziening. De sectorraden verzorgen de algemene voorlichting, wij kunnen maatwerk leveren. Ook voor uw onderwijsinstelling. Neem daarvoor contact met ons op.
Update 9 mei 2023: de regeling is definitief.
Digitaal Veilig Onderwijs Het programma Digitaal Veilig Onderwijs is een initiatief van vijf organisaties. Zij werken samen om onderwijsinstellingen te helpen bij het verbeteren van hun digitale veiligheid. Het doel
Naar aanleiding van signalen uit het onderwijsveld en de politiek over groeiende administratieve lasten rondom de verslaggeving, wordt het ‘compact bestuursverslag’ geïntroduceerd in de RJO (art. 3a). Hiermee is volgens
In maart 2025 is de nieuwe Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs (RJO) gepubliceerd. Een van de wijzigingen in de RJO is dat het bestuur zich in het bestuursverslag moet verantwoorden over de