Als werkgever bent u verplicht om een zieke werknemer twee jaar lang ten minste 70% van het laatstverdiende loon, gemaximeerd tot het maximum dagloon, door te betalen. In het eerste ziektejaar geldt dat ten minste het minimumloon betaald dient te worden. In een toegepaste cao kan hiervan ten gunste van de werknemer worden afgeweken.
In de praktijk kom ik bewogen en betrokken werkgevers tegen die zowel in het eerste als het tweede ziektejaar het loon van de werknemer 100% blijven doorbetalen. Dit zijn werkgevers die oog hebben voor het welzijn van de werknemer. Toch is daarmee niet alles gezegd…
Want niet voor niets heeft de wetgever bepaald dat in het tweede ziekte jaar de werknemer minder loon krijgt doorbetaald.
Waarom minder loon? De wetgever beoogt hiermee aan de werkgever en de zieke werknemer door middel van loondoorbetaling tot 70% gedurende het tweede ziektejaar een financiële prikkel te geven. Deze financiële prikkel heeft tot doel om de zieke werknemer zoveel mogelijk te laten terugkeren in het arbeidsproces en hem uit een uitkeringssituatie te houden. Dus is 70% loondoorbetaling geen slecht werkgeverschap. Ook het UWV kan de toepassing van deze financiële prikkel meewegen in de beoordeling van het WIA-dossier.
Om terugval van loon te voorkomen kan een werknemer zich te vroeg betermelden. De betermelding dient wel in lijn te liggen met het advies van de bedrijfsarts. Bij een te vroege en onterechte betermelding is het risico dat de werknemer binnen korte tijd weer gaat uitvallen. En is de werknemer 4 weken of langer beter geweest? Dan moet dit gezien worden als het begin van een nieuwe ziekteperiode en het begin van twee jaar loondoorbetalingsplicht.
Mocht u meer willen weten over de te nemen stappen bij langdurige arbeidsongeschiktheid of heeft u momenteel een werknemer die verzuimt of dreigt langdurig te gaan verzuimen? Neem dan contact met mij op. Voorkómen is beter dan genezen, ook voor u als werkgever.
Truus van de Bijl
Verzuimadviseur
tvdbijl@vanreehrc.nl
Ook bereikbaar via 06- 57 44 18 36
De Europese Commissie snijdt in de regelgeving rond duurzaamheid en verslaggeving Wat betekent dit voor u als ondernemer? Het gaat om relatief nieuwe materie, die niet eenvoudig is. Bovendien worden
De Protestantse Kerk heeft de richtlijn controle jaarverslaggeving geactualiseerd. Vanaf 2025: wijzigen de intervallen voor controle categorieën, is jaarlijkse indexering in de richtlijn opgenomen en verandert de verwerking van koersverschillen
Over een paar weken is het 1 april. Wij hebben geen lijst met grapjes voor u gemaakt. Maar we hebben wel een overzicht met belangrijke fiscale deadlines voor u klaargezet.