23 oktober 2019

Inkomen

Er zijn nogal wat ondernemers die naast de AOW geen aanvullende pensioenverzekering hebben. Zij zorgen voor een aanvullend inkomen door te sparen in BOX III. Met de voorgestelde hervorming van BOX III gaat over spaargeld minder belasting betaald worden, maar over andere beleggingen (waaronder vastgoed) juist meer. De bedoeling is om deze wijzigingen in te laten gaan met ingang van 1 januari 2022.

Heffing

Dus wanneer u de laatste jaren vanwege de lage rente op zoek bent gegaan naar meer rendement en andere beleggingen heeft dan spaargeld, gaat u meer belasting betalen. Dit omdat het voorgestelde rendement omhoog gaat naar 5,33% en de heffing naar 33%. Heeft u een goed renderende belegging dan betaalt u meer maar dat is nog te accepteren. Heeft u laag renderende beleggingen (uitgeleend geld aan kinderen) dan gaat u ook meer belasting betalen.

Stel dat u geld geleend heeft aan uw dochter tegen 2%. Dan gaat daarvan 1,76% naar de belastingdienst als BOX III heffing. Een belastingdruk van bijna 88%.

Ook beleggingen met geleend geld ontsnappen in het nieuwe plan niet meer aan heffing omdat deze niet meer direct gesaldeerd kunnen worden met de bezittingen. De fictieve rendementen worden in het plan uit elkaar getrokken. Zie voor een verdere toelichting en een vergelijking met hoe het nu is ook het plan op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/09/06/135-miljoen-spaarders-betalen-door-nieuw-voorstel-straks-geen-belasting-meer-in-box-3

Wat nu?

1 januari 2022 is nog relatief ver weg. Het gaat nog om een belastingplan dus het is nog niet definitief. Dus we hoeven en kunnen nog niets doen? Nee, dat niet. Hoe kunnen we de BOX III beleggingen het beste structureren om de heffing te minimaliseren en de belastingdruk naar een acceptabel niveau te laten bewegen? Dat is wat ons betreft de opdracht die de overheid ons geeft en waar ze ons ook nog tijd voor gunt. Wij denken graag mee in oplossingsrichtingen daar waar gewenst. Elke situatie vraagt om maatwerk. En dat kunnen wij u bieden als accountants en adviseurs met sterke wortels in de bouw.

drs. K.H. (Klaas) Hille RA

drs. K.H. (Klaas) Hille RA
Directeur/partner
khille@vanreeacc.nl
0345-589000

Meer nieuwsitems