Jaarlijks verschijnt het rapport “Branches in Zicht”. Dit wordt gepubliceerd door onze branchevereniging, SRA. De cijfers in dat rapport zijn anoniem verzameld uit de jaarrekening van SRA-accountantskantoren. Het bevat actuele data en kennis. De toelichting en cijfers vindt u in het rapport.
De omzet in de automotive is in 2021 met bijna 8% toegenomen. Daarmee blijft de branche licht achter bij het mkb-gemiddelde van ruim 10%, maar het betekent een sterk herstel van de krimp van bijna 5% in 2020. Ook in vergelijking met de situatie voor het begin van de coronacrisis ligt de omzetontwikkeling in de automotive op een hoger niveau. In 2021 is de omzet met ruim 7% gestegen ten opzichte van 2019.
De winstontwikkeling is op jaarbasis sterk toegenomen: +53,6%, tegenover +37,6% voor het mkb als geheel. Verder is de brutomarge met 7,5% gestegen, waar in 2020 een min van ruim 2% verscheen. De stijging van de winst wordt breed gedragen: bijna 61% van de autobedrijven heeft de winst zien stabiliseren of toenemen.
Ook als we vergelijken met de situatie voor de coronacrisis heeft de automotive het wat betreft winst en brutomarge goed gedaan. De winstgroei ten opzichte van 2019 bedraagt 98,5%, die van de brutomarge +10%.
De verschillen binnen de branche waren vorig jaar opnieuw groot. De handel in auto’s en aanhangers (eventueel gecombineerd met reparatie) liet een bovengemiddelde winstgroei zien. Ondernemers die zich richten op gespecialiseerde reparaties, zoals carrosserieherstel, hadden het relatief zwaar, mogelijk doordat minder mensen de weg opgingen als gevolg van corona en het thuiswerken.
De bedrijfskosten zijn met iets minder dan 2% gestegen; een veel kleinere toename dan voor het mkb als geheel (+7%). De personeelskosten zijn met bijna 4% opgelopen, tegenover bijna +8% in het mkb. Verder zijn de ‘overige bedrijfsopbrengsten’ sterk toegenomen. Zowel de beperkte stijging van de personeelskosten als de grote toename van de overige bedrijfsopbrengsten hangt samen met de administratieve verwerking van de NOW-regeling. De autohandel en -reparatie heeft hier naar verhouding veel gebruik van gemaakt.
Het eigen vermogen is met 21% gegroeid, nog iets sterker dan in 2020. De kortlopende schulden zijn licht gedaald, net als een jaar eerder. De langlopende schulden zijn met bijna 10% toegenomen, waar een jaar eerder nog een daling van bijna 2% uit de bus kwam.
De financiële positie van bedrijven in de automotive is licht verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het percentage ondernemingen dat aan de financiële verplichtingen kan voldoen (een PD-rating <1%), is uitgekomen op bijna 79. Dit is beter dan in het voorgaande jaar (ruim 74). De branche blijft wel achter bij het mkb-gemiddelde, dat licht verbeterde naar ruim 86%.
Veel cijfers laten een positief beeld zien. Toch is er veel onzeker. Want tegelijkertijd gaan schaarste en leveringsproblemen steeds meer een rol spelen. De verwachting is, dat de markt voor gebruikte auto’s oververhit zal raken. Ook politieke keuzes zullen een grote invloed hebben.
Onze collega Johan Berkouwer is voorzitter van de SRA vakgroep automotive. Op 15 juni is hij één van de sprekers op het Nationaal Dealerholding Event. Het thema is “De ongewisse toekomst van de autodealer”.
Hoe ziet de toekomst voor uw automotive-bedrijf eruit? Wat betekenen de ontwikkelingen voor u? Neem gerust contact op om erover door te praten. Op 7 vestigingen staat de koffie klaar.
Het blijft de autobranche bezig houden: BPM bij importauto’s. In tegenstelling tot de BTW – waar een duidelijke grens is bij 6 maanden op kenteken en tenminste 6.000 kilometer –
Marktaandelen autodealers De 100 allergrootste autodealers namen vorig jaar al 89,8 % van de totale verkoop van nieuwe auto’s in ons land voor hun rekening. De Top-50 klom naar een
Vanaf 1 januari 2022 is het belastbaar feit voor de bpm gewijzigd naar het moment van inschrijving in het kentekenregister. Op grond van een specifieke regeling kunnen vergunningshouders de bpm