7 augustus 2023

Bouwt u verder aan uw bouwbedrijf? Is groter altijd beter? Hoe maakt u keuzes?

Keuzes voor de toekomst

Heeft u de afgelopen jaren stevig aan uw onderneming gebouwd? Marges toegenomen, mooie winsten gedraaid, vet op de botten gekregen tot en met 2022? En wat gaat 2023 brengen? Ziet u kans om verder op te bouwen of brokkelt het af?

Cijfers van de bouwsector

Afgelopen jaren waren jaren van te veel werk, te kort aan personeel, te kort aan materiaal en fors stijgende materiaalprijzen. Voor u als bouwvakker of aannemer tijden met veel onzekerheden en de vraag: “Hoe ga ik verder bouwen aan mijn onderneming?” De cijfers van de bouwbranche schommelden sterk. Niet alleen door de jaren heen maar ook in de verschillende sectoren bouw, installatie, renovatie en afbouw. Dat blijkt ook uit het rapport van onze brancheorganisatie SRA. Voor het eerst in jaren laat de bouw een winstdaling zien. Als mkb-adviseurs zien wij ook sterke verschillen tussen ondernemingen. Wat is de oorzaak en wat betekent dat voor uw onderneming?

Gaat u verder bouwen?

Als de markt verandert, minder hard groeit of zelfs krimp vertoont, wat doet u dan als ondernemer? Bouwt u door, breekt u af wat afgelopen jaren opgebouwd is of wacht u af? Moet u verder bouwen? Moet u alles willen of is terug naar een bepaalde basis ook een oplossing? Vragen die u als enthousiaste ondernemer misschien liever niet stelt. De natuurlijke drive is altijd meer, verder, beter en groter. Maar is groter altijd beter?

Wij zien voorbeelden waarbij een stap terug, een stap de andere kant op, van het één meer en van het ander minder juist de weg naar opbouw is. Soms is bewust afbreken of verbouwen het groeimodel van wat er staat en voorkomt het dat het huidige afbrokkelt. Afbrokkelen gaat veelal onbewust door onvoldoende onderhoud. Dan is renovatie nog het enige middel. Zo is het met uw onderneming ook. Keuzes maken is niet altijd makkelijk.

Cijfers en ervaring

Cijfers helpen in besluitvorming, maar zijn niet het enige stuurmiddel. Gevoel, uw ondernemersgeest, uw personeel, beschikbare capaciteit en middelen maar ook ervaring en marktkennis spelen daarin een grote rol. Wij bouwen als adviseur al vele jaren samen met onze klanten mee aan een diversiteit van ondernemingen. Bouwen doe je niet alleen maar doe je samen, ieder zijn specialisme, alle componenten bij elkaar maken samen dat sterke gebouw voor de toekomst!

Samen de juiste koers bepalen

Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, u loodst uw bouwbedrijf door alle veranderingen heen. Wij als accountants kijken niet alleen terug maar kijken ook vooruit en benutten ons brede gezichtsveld. Daarmee helpen we ondernemen, helpen we keuzes maken en laten we graag de cijfers spreken. Spiegel uzelf eens in de ruit van een nieuw gebouw en stel de vraag: ‘Bouw ik verder of moet ik afbreken?’ Wij staan voor u klaar om samen de juiste koers te bepalen.

Henri Verhoef
Relatiebeheerder
Ook bereikbaar via 0343-415940

Meer nieuwsitems