Dit wetsvoorstel bevat wijzigingen van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) die te maken hebben met passend onderwijs. Deze wijzigingen zien onder meer toe op:
Daarnaast worden ook maatregelen getroffen om de rechtsbescherming van mbo-studenten te verbeteren. In de WEB worden hiertoe nadere regels opgenomen over het afhandelen van klachten, geschillen, bezwaar en beroep.
Ook wordt de onderwijsovereenkomst (OOK) afgeschaft. In de huidige WEB staat dat met elke student een onderwijsovereenkomst (OOK) moet worden afgesloten. Dat onderdeel van de Wet vervalt en daarmee wordt de OOK afgeschaft.
De beoogde ingangsdatum van het wetsvoorstel is 1 augustus 2023 (was 1 augustus 2022). Totdat het wetsvoorstel in werking treedt op 1 augustus 2023, is de OOK nog verplicht voor de inschrijving van studenten. Om die reden ligt het voor de hand om voor het instromende cohort van 2023-2024 nog een OOK te hanteren. De OOK’s van studenten die al ingeschreven waren, blijven in principe bestaan.
Wij merken op dat de verplichting tot het hanteren van de OOK tot en met 1 oktober 2023 op dit moment bij de MBO-raad ter discussie is gesteld. Vooralsnog zijn drie scenario’s uitgewerkt waaruit kan worden gekozen:
Wij bevelen aan om met ons als uw accountant afstemming te hebben over uw voorkeur in de scenario’s en de effecten die dit heeft voor uw studentenadministratie.
Het Becon-overleg is het overleg tussen de organisaties van belastingadviseurs en de Belastingdienst. Tijdens het overleg van 20 januari 2023 is de renseigneringsverplichting besproken. Deze is opgenomen in artikel 22a
De vermogenspositie van onderwijsinstellingen houdt de gemoederen al jaren bezig. Adviezen van de commissie Don, rapporten van de Inspectie van het Onderwijs en Kamervragen suggereren dat er bij onderwijsinstellingen veel
“wegwijs in de wirwar van wet- en regelgeving” Kinderopvang en onderwijs onder één dak. Het is in de huidige tijd, waarin IKC-vorming een vlucht neemt, eerder regel dan uitzondering. Hoe