Verlaging btw-tarief voor elektronische uitgaven
Vanaf 1 januari 2020 verlaagt de Nederlandse overheid het btw-tarief voor elektronische uitgaven. Hiermee bedoelt men boeken, educatieve informatie, dagbladen, weekbladen, tijdschriften en andere uitgaven die ten minste driemaal per jaar verschijnen bedoeld. Ze zullen het btw-tarief verlagen van 21 naar 9%.
Daarnaast brengt men ook de toegang tot nieuwswebsites onder het lage tarief. De voorwaarde voor deze btw-verlaging is echter wel dat de inhoud niet uitsluitend of hoofdzakelijk bestaat uit reclamemateriaal, video-inhoud of beluisterbare muziek. Hiermee bedoelt men bijvoorbeeld betaalde (abonnementen op) diensten zoals Netflix en Spotify.
Wet harmonisatie handelsverkeer EU-lidstaten
Het wetsvoorstel ‘Wet implementatie richtlijn harmonisatie en vereenvoudiging handelsverkeer tussen lidstaten’ implementeert de Richtlijn harmonisatie en vereenvoudiging intracommunautair handelsverkeer. Dit moet verbeteringen aanbrengen in:
- De btw-regelgeving over de voorraad die een ondernemer aanhoudt in een andere lidstaat op afroep van een hem bekende afnemer.
- Een regeling voor zogenoemde ketentransacties, waarmee wordt bepaald welke van de leveringen in die keten als de intracommunautaire levering geldt.
- Het bewijs van het intracommunautaire vervoer van goederen naar andere lidstaten.
- De status van het btw-identificatienummer.
Dit wetsvoorstel regelt de eerste twee onderdelen. Daarnaast is het derde onderdeel al geregeld met een aanpassing van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/20113 over bepaalde vrijstellingen voor intracommunautaire handelingen. Het laatste onderdeel realiseert de overheid door een aanpassing van het Uitvoeringsbesluit OB 1968.