19 november 2024

“Mijn bedrijf overdragen? Dat is nog lang niet aan de orde. Ik heb de ambitie om nog heel wat jaren door te gaan. Daarbij weet ik niet of mijn kinderen wel interesse hebben en of ze geschikte opvolgers zijn.”

Dit krijg ik regelmatig te horen van ondernemers. Maar als we erover doorpraten blijkt dat er wel degelijk behoefte is om hierover na te denken.

Overname is een proces

In één keer een familiebedrijf overdragen naar de volgende generatie is eigenlijk onmogelijk. Want een bedrijfsovername is een proces dat tijd in beslag neemt. Daarom is het belangrijk dat u op tijd begint.

Graag benoem ik een aantal belangrijke aspecten waar u op moet letten bij de overdracht van uw familiebedrijf. Tegelijkertijd wil ik aandacht vragen voor de aspecten die soms vergeten worden.

Meewerken

Wilt u uw familiebedrijf overgedragen aan uw kind(eren)? Zorg er dan voor dat uw kind al een tijdje voorafgaand aan de overname meewerkt in het familiebedrijf. Op die manier kan diegene er langzaam ingroeien, terwijl u zich geleidelijk aan terugtrekt.

Financiële planning

Zorg ervoor dat u voorafgaand aan de overname een financiële planning maakt. Hierin neemt u uw vermogenspositie en de toekomstige inkomsten en uitgaven op. Diverse onderwerpen spelen hierbij een rol, zoals:

  • Wat is er nodig voor mijn pensioen en hoe wordt dat vormgegeven?
  • Zijn er in het verleden lijfrentes afgesloten die tot uitkering komen?
  • Is er een bedrijfspand wat bij u achterblijft en door de opvolger wordt gehuurd?
  • Gaat u de overname (gedeeltelijk) financieren?

Bedrijfsstructuur

Kijk naar huidige bedrijfsstructuur en naar de gewenste bedrijfsstructuur. Dit geldt zowel voor u als verkoper als voor uw kind als koper. Wellicht is het noodzakelijk om de structuur te veranderen. Bijvoorbeeld omdat er onroerend goed is dat u als ouder graag zelf onder u houdt. Of juist niet.

Ook kunt u bij een herstructurering rekening houden met fiscale aandachtspunten. De overname kan dan fiscaal zo voordelig mogelijk plaatsvinden. Denk hierbij aan de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Als er sprake is van ondernemingsvermogen kunt u met de BOR profiteren van interessante vrijstellingen en doorschuifregelingen.

Financiering

Voor de overname van het familiebedrijf is er vaak een financiering nodig. Als u tijdig met het overnameproces start, is er genoeg tijd om de fiscale, juridische en financiële aspecten te onderzoeken die met de overname gepaard gaan.

Familiebelangen

Heeft u ook oog voor de belangen van uw andere familieleden? Want het kan zijn dat u kinderen heeft die niet actief zijn in uw familiebedrijf. Die kunnen vragen hebben, zoals:

  • Betaalt mijn broer of zus wel een eerlijke prijs?
  • Als het familiebedrijf wordt geschonken, krijg ik daar dan een compensatie voor?

Partners van uw kinderen

Het is goed om na te denken wat de rol van de partners van uw kinderen wordt. Gaan zij meewerken in het familiebedrijf en krijgen ze ook een aandelenbelang in het bedrijf? En op welke manier wordt dit dan vormgegeven?

Belangrijkste advies

Mijn belangrijkste advies is om op tijd te beginnen. Want de overdracht van het familiebedrijf naar de volgende generatie is een belangrijk moment. Door op tijd met elkaar in gesprek te gaan worden de juiste keuzes gemaakt voor zowel het bedrijf als de familie.

Afsluitend

Heeft u nog vragen of hulp nodig bij de overdracht van uw familiebedrijf? Neem gerust contact op met mij of met mijn collega Arjan Pul.

Geschreven naar de stand van zaken per 19 november 2024

R. (Remko) van de Craats RB
Corporate Finance Adviseur / Belastingadviseur
rvdcraats@vanreefc.nl