14 september 2020

De afgelopen maanden schreef ik een tweetal blogs over de vernieuwing van box 3. Die kunnen de prullenbak in. De oorspronkelijke plannen om spaarders in box 3 te ontzien zijn van de tafel. En gelukkig maar. Ik sloot mijn vorige blog niet voor niets af met de verzuchting dat de fiscus ons weer behoorlijk bij de neus nam.

Heffingsvrij inkomen

Spaarders werden in het oude voorstel zogenaamd ontzien. Er werd voorgespiegeld dat een spaarder wel zo’n € 400.000 spaargeld zou kunnen hebben zonder dat hij of zij in box 3 belasting zou betalen. Fiscale partners konden rekenen op het dubbele. Maar ook de spaarder werd bij de neus genomen. De vrijstelling was geen vrijstelling van spaargeld maar een heffingsvrij inkomen van € 400. Bij € 400.000 spaargeld was je dan geen belasting in box 3 verschuldigd. Jawel, zolang de rente maar niet meer dan 0,1% zou bedragen. Je kan zelf wel uitrekenen wat de gevolgen zouden bij een stijgende rente…

Ander voorstel

Gelukkig is men tot inkeer gekomen. Op 26 juni kwam het bericht dat er gewerkt wordt aan een ander voorstel om de meeste spaarders en kleine beleggers tegemoet te komen.

Inmiddels weten we dat dit voorstel waarschijnlijk niets meer inhoudt dan een verruiming van het heffingsvrij vermogen. Er wordt nu een heffingsvrij vermogen van € 50.000 genoemd. Als het hierbij blijft, heeft de overheid in ieder geval weer een kans voorbij laten gaan om van box 3 nu eens een echt rechtvaardige heffing te maken. We wachten in ieder geval eerst Prinsjesdag maar eens af.

Automatisering

Over een rechtvaardige heffing gesproken… In mijn ogen is dat een heffing over het werkelijke rendement. Moet toch kunnen in een tijd waarin alles is geautomatiseerd en gedigitaliseerd?

Toch twijfel ik weer, want automatisering en belastingdienst zijn twee begrippen die in het verleden lastig te combineren waren. Tussen twee haakjes: er is al heel wat belastinggeld gespendeerd aan mislukte automatiseringsprojecten bij de Belastingdienst.

Misschien is een verhoging van het heffingsvrij vermogen daarom zo gek nog niet.

B.W. (Wim) Boerman RB REP
wboerman@vanreefc.nl
Juridisch adviseur