Regelmatig zit ik met echtparen aan tafel die weleens willen weten wat er gebeurt met hun toekomstige nalatenschap. Eén van mijn vragen is dan: heb je een testament? Het antwoord is meestal: jawel, een langstlevende testament…
Daar word ik niet veel wijzer van. Nou ja, je kunt eruit opmaken dat het echtpaar elkaar verzorgd wil achterlaten. Maar meer ook niet.
Volgende vraag: wilt u het testament mailen?
Regelmatig komt er dan een testament uit de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw binnen. Meestal is dat een ouderlijke boedelverdeling. Zeg maar de voorloper van de wettelijke verdeling, die sinds 2003 de basis is van het wettelijke erfrecht.
Het is vooral het gebrek aan flexibiliteit van ouderlijke boedelverdelingen, die een update noodzakelijk maken. In de basis zijn het echter goede testamenten. Die nog steeds een basis kunnen zijn voor geactualiseerde testamenten. Wel binnenkort even naar laten kijken! Er valt genoeg te optimaliseren.
Soms komt er ook een klassiek vruchtgebruiktestament binnen. Het zal toch niet waar zijn hè, denk ik dan. Want dit zijn echt verouderde testamenten.
In het kort komt het klassieke vruchtgebruiktestament er op neer dat de langstlevende echtgenoot onterfd is. De kinderen zijn erfgenamen en de langstlevende echtgenoot krijgt het levenslange vruchtgebruik van de nalatenschap. Bij in algehele gemeenschap van goederen krijg je dan de situatie dat de ene helft van de gemeenschap eigendom is van de langstlevende echtgenoot. De andere helft, de nalatenschap, is eigendom van de kinderen.
Afgezien van allerlei andere nadelen zijn de klassieke vruchtgebruiktestamenten voor de estate planning slechte testamenten. Bij het overlijden van de eerste echtgenoot valt de heffing van erfbelasting meestal wel mee, maar bij het overlijden van de tweede echtgenoot betalen de kinderen de hoofdprijs aan erfbelasting.
Wat voor testament ligt er bij jou in de kast of in de kluis? Is dat een testament uit de vorige eeuw? Kom dan eens langs om te praten over wat er gebeurt met je toekomstige nalatenschap. En vergeet niet het testament mee te brengen…
B.W. (Wim) Boerman RB REP
Estate planner | Belastingadviseur
wboerman@vanreefc.nl