5 oktober 2018

Minister Van Engelshoven (OCW) informeert de Tweede Kamer over het Uitvoeringsbesluit WEB, met name over het afschaffen van de cascadebekostiging in het mbo.

De minister wil dat mbo-studenten meer tijd krijgen om hun diploma te halen. Momenteel krijgen de scholen minder geld naarmate een student lang(er) in het mbo studeert. Hierdoor kunnen studenten door hun mbo-opleiding heen gejaagd worden. Door het afschaffen van de cascadebekostiging wil de minister de kansengelijkheid in het mbo bevorderen. Door het afschaffen van deze systematiek ontstaat er meer ruimte voor studenten om diploma’s te stapelen of te wisselen van opleiding. Hierdoor kunnen studenten een diploma halen met een goed perspectief op een plek op de arbeidsmarkt. En het allerbelangrijkste vindt de minister dat studenten in het mbo de kans krijgen hun studie in hun eigen tempo te doen.

De zogenoemde cascadebekostiging is ingevoerd om mbo-scholen te stimuleren studenten op een efficiënte wijze een diploma te laten behalen. Als studenten langer dan gemiddeld over hun opleiding doen, lopen deze mbo-scholen een deel van de bekostiging mis. Deze financiële prikkel kan ervoor zorgen dat scholen hun studenten zo snel mogelijk willen opleiden of juist weren van bepaalde opleidingen. De minister wil met ingang van volgend jaar een einde maken aan deze negatieve prikkel.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Meer nieuwsitems