Gaat u een rechtspersoon oprichten zoals bijvoorbeeld een stichting? Check dan vooraf het “Bestuursverbodenregister” van de Kamer van Koophandel, dat op 1 oktober 2024 is geopend. Doe dit voordat u met andere bestuurders in zee gaat. Waarom en wat is een bestuursverbod? Wij leggen het u graag uit.
Op 1 juli 2016 is de Wet civielrechtelijk bestuursverbod in werking getreden.
Iemand met een bestuursverbod mag geen bestuurder of commissaris van een rechtspersoon zijn of een functie hebben die daarop lijkt. Per 1 oktober 2024 worden strafrechtelijke en civielrechtelijke bestuursverboden opgenomen in een door de Kamer van Koophandel gehouden (deels openbaar) register te weten het “Bestuursverbodenregister”.
Dat is een vooruitgang omdat op die manier gecheckt kan worden wie er een bestuursverbod heeft opgelegd gekregen en hoe lang dit bestuursverbod duurt.
Er bestaan een tweetal verschillende bestuursverboden namelijk:
Het strafrechtelijk bestuursverbod houdt in dat er een wettelijke mogelijkheid is om een bestuursverbod op te leggen aan bestuurders die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan oplichting, bedrieglijke bankbreuk, verduistering of valsheid in geschrifte.
Het civielrechtelijk bestuursverbod houdt in dat de rechter een bestuurder of commissaris een bepaalde periode oplegt waarin hij/zij:
In vier situaties kan de rechter een civielrechtelijk bestuursverbod opleggen:
De Kamer van Koophandel ontvangt via de rechtbank de informatie over bestuursverboden. Deze informatie wordt binnen twee werkdagen verwerkt in het Bestuursverbodenregister. Enkel bestuursverboden vanaf 1 oktober 2024 zijn zichtbaar. Wanneer een bestuursverbod door tijdsverloop eindigt, is dit bestuursverbod niet langer te bekijken. Het type bestuursverbod is niet zichtbaar evenals de voorwaarden en uitzonderingen die in het verbod staan. Daarvoor wordt verwezen naar de uitspraak van de rechter die te vinden is op rechtspraak.nl.
De Kamer van Koophandel schrijft de persoon met het bestuursverbod direct uit het Handelsregister. Daarnaast wordt een persoon met een bestuursverbod ook niet ingeschreven bij een nieuwe of bestaande rechtspersoon.
Gaat u zaken doen? Check dan altijd het Bestuursverbodenregister van de Kamer van Koophandel. Wij zijn u hiermee graag van dienst. Wilt u statuten laten controleren? Hiervoor bent u ook bij ons aan het juiste adres.
De Tweede Kamer heeft het Belastingplan 2025 aangenomen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er zijn een aantal amendementen aangenomen. Het Belastingplan is dus op een aantal punten
Wettelijke loondoorbetalingsverplichting Als werkgever bent u verplicht om een zieke werknemer twee jaar lang ten minste 70% van het laatstverdiende loon, gemaximeerd tot het maximum dagloon, door te betalen. In
De maand december is voor veel ondernemers een drukke maand. Het jaar wordt afgesloten en de vakanties staan voor de deur. Om u in deze periode te helpen, zetten wij