6 april 2022

Als er een btw-verleggingsregeling van toepassing is, dan mag uw leverancier of opdrachtnemer geen btw op de factuur vermelden. Krijgt u facturen met btw terwijl de btw-verleggingsregeling van toepassing is? In dat geval kunt u deze onterechte vermelde btw niet in aftrek brengen. Controleer daarom altijd goed of de btw op uw inkomende facturen terecht is. In dit artikel geven wij aan waar u op moet letten.

Btw-verleggingsregeling

In bepaalde branches is de btw-verleggingsregeling aan de orde. Denk hierbij aan de schoonmaakbranche en de bouwsector. Ook buiten deze branches kunt u te maken hebben met de btw-verleggingsregeling. Denk bijvoorbeeld aan een levering van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets van meer dan € 10.000. De verleggingsregeling is ook van toepassing in het geval goederen of diensten vanuit het buitenland aan een Nederlandse ondernemer worden verricht of geleverd. In dat geval mag de leverancier of opdrachtnemer geen btw vermelden op de factuur, maar moet de btw verleggen naar de afnemer of opdrachtgever.

Btw-niet verlegd?

Ontvangt u een factuur mét btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Wees u er dan van bewust dat u deze btw niet in aftrek kunt brengen. Een rechter bevestigde onlangs weer dat de Belastingdienst deze btw-aftrek mag weigeren.

Tip!

Staat er op een ontvangen factuur btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Verzoek uw leverancier of opdrachtnemer dan om een nieuwe juiste factuur waarop de btw verlegd is.

Vrijgestelde ondernemer

Misschien is uw organisatie vrijgesteld van btw en doet u derhalve geen aangifte btw. Hoe pakt de verleggingsregeling dan uit? Ook dan dienen de regels van de verleggingsregeling toegepast te worden. Vaak wordt dit vergeten en wordt de verleggingsregeling dan onjuist toegepast. Doet uw organisatie normaal geen btw-aangifte, dan zal in dit geval incidenteel toch een aangifte btw gedaan moeten worden.

Let op!

Maakt uw organisatie gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR/OVOB), ook dan kan het voorkomen dat incidenteel btw-aangifte gedaan moet worden.

Verhaal ten onrechte betaalde btw

Heeft u een factuur betaald aan uw leverancier of opdrachtnemer? En komt u daarna pas tot de conclusie dat een btw-verleggingsregeling gold? Verhaal de door u ten onrechte betaalde btw dan op uw leverancier of opdrachtnemer. Alleen als het voor hen onmogelijk of uiterst moeilijk is om de ten onrechte betaalde btw aan u terug te betalen, kunt u aan de Belastingdienst verzoeken om de btw aan u terug te betalen.

Let op!

De Belastingdienst zal in zo’n geval alleen de btw aan u terugbetalen als uw leverancier of opdrachtnemer de ten onrechte gefactureerde btw ook aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Is dat niet gebeurd, dan zal de Belastingdienst u ook geen btw terugbetalen.

Arjan Van Der Bok

mr. A.A.(Arjan) van der Bok RB MB MFP
Belastingadviseur/ Fiscaal directeur

mr. G.C.(Govert) Meerkerk
Belastingadviseur

    Meer nieuwsitems