19 maart 2025

De Europese Commissie snijdt in de regelgeving rond duurzaamheid en verslaggeving

Wat betekent dit voor u als ondernemer?

Het gaat om relatief nieuwe materie, die niet eenvoudig is. Bovendien worden er nu weer veranderingen voorgesteld. Heel wat ondernemers zien door de bomen het bos niet meer, om in groene termen te blijven. Daarom lichten wij voor u toe:

  • Welke Europese richtlijnen er zijn en wat ze inhouden
  • Hoe de besluitvorming verloopt
  • Wat kansen en risico’s kunnen zijn
  • Hoe wij u kunnen ondersteunen bij de volgende stap

Welke Europese richtlijnen zijn er

  • CSRD (2022): In november 2022 werd de Europese richtlijn CSRD aangenomen, met als doel grote ondernemingen te verplichten over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Het doel van de CSRD is om transparantie te vergroten en duurzame bedrijfspraktijken te bevorderen. Deze richtlijn maakt het rapporteren van niet-financiële informatie net zo belangrijk als de bekende financiële verslaggeving. Daarmee worden bedoeld de prestaties op het gebied van milieu (environmental), social en governance (ESG). Er wordt in kaart gebracht, hoeveel impact uw bedrijf heeft op mens enmilieu. Dit gebeurt door gegevens te verzamelen, te analyseren en erover te rapporteren. Op onze website vindt u een uitgebreide toelichting van vorig jaar met achtergrondinformatie over de totstandkoming.
  • VSME (2024): Om kleinere ondernemingen te ondersteunen bij vrijwillige duurzaamheidsrapportage, ontwikkelde de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) de VSME-standaard. De VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standards for SMEs) is een vrijwillig raamwerk voor duurzaamheidsrapportage, speciaal ontworpen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het biedt een gestructureerde manier om duurzaamheidsprestaties te meten en te communiceren zonder de complexe administratieve lasten van de CSRD. Dit kan vooral nuttig zijn als u proactief transparant wilt zijn over uw duurzaamheidsinspanningen en zo aan de verwachtingen van grotere klanten wilt voldoen.
  • Omnibus-vereenvoudigingspakket (2025): het doel is de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen door de CSRD-rapportageverplichtingen aan te passen. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat CSRD voortaan alleen geldt voor organisaties met meer dan 1.000 werknemers. Als uw onderneming minder dan 1.000 medewerkers heeft, valt u waarschijnlijk niet meer onder de verplichte CSRD-rapportage. Echter, grote bedrijven die wel onder de CSRD vallen, kunnen nog steeds duurzaamheidsinformatie van hun leveranciers vragen. Dit betekent dat u indirect toch gevraagd kunt worden om informatie te verstrekken. Daarnaast behelst het omnibus voorstel uitstel voor CSRD-plichtige niet-beursgenoteerde ondernemingen, Deze dienen nu pas over 2027 (was 2025) voor het eerst te rapporteren.

Hoe verloopt besluitvorming

De besluitvorming over dergelijke regelingen begint op Europees niveau. De Europese Commissie heeft op 26 februari 2025 een voorstel gedaan. Dit moet nog worden besproken en goedgekeurd door de Europese Raad en het Europees Parlement. Na goedkeuring moeten de lidstaten, waaronder Nederland, de richtlijn omzetten in nationale wetgeving.

Wat kunnen kansen en risico’s zijn

Wat kunnen voor een onderneming positieve kanten zijn aan deze veranderingen? Dit verschilt sterk per situatie, meer algemeen geldt:

  1. Verminderde administratieve lasten: door de verhoogde drempel van de CSRD hoeft u mogelijk minder tijd en middelen te besteden aan verplichte rapportages.
  2. Concurrentievoordeel: proactieve duurzaamheidsrapportage kan u onderscheiden van concurrenten die hier minder aandacht aan besteden.
  3. Vrijwillige transparantie: met (een keuze uit) de oude CSRD-standaarden of juist de VSME-standaarden kunt u op een toegankelijke manier uw duurzaamheidsinspanningen communiceren, wat uw reputatie bij diverse stakeholders, van bank tot klant tot (potentiële)werknemer kan versterken.

Waar vragen we aandacht voor:

  1. Indirecte verplichtingen: hoewel u niet direct onder de CSRD valt, kunnen grote klanten alsnog duurzaamheidsinformatie van u verlangen. Zeker als u een directe relatie heeft met een CSRD-plichtige klant.
  2. Kosten van vrijwillige rapportage: het opstellen van vrijwillige rapportages kan extra middelen vergen.
  3. Complexiteit van standaarden: het begrijpen en implementeren van de VSME-standaarden kan uitdagend zijn.

Wat wordt uw volgende stap

Als ondernemer heeft u meerdere opties. Deze zijn afhankelijk van de bedrijfssector en van de situatie en omstandigheden van uw bedrijf. Globaal gaat het om:

  1. Geen actie ondernemen: vooral als uw bedrijf niet langer onder de CSRD-verplichtingen valt, is dit een mogelijkheid. Dit bespaart tijd en kosten. U loopt wel het risico dat grotere klanten/afnemers of investeerders om duurzaamheidsinformatie vragen. U kunt dus kansen mislopen doordat u een minder aantrekkelijke partij bent.
  2. Doorgaan met impact managen: u kunt focus houden op de uitvoering, door te meten en kennis te delen zonder uitgebreide rapportages op te leveren. U blijft mogelijk als bedrijf en/of werkgever aantrekkelijker. Bovendien bent u hierdoor voorbereid op eventuele toekomstige regels, zodat u niet later weer moet opschalen.
  3. Doorgaan met rapporteren volgens oude richtlijnen of een eigen keuze daar uit: hoewel er geen wettelijke verplichting is, kan dit transparantie tonen richting bedrijven in de keten die rapportages moeten maken. Ook kan dit ondersteunend zijn bij het formuleren van de strategie en monitoren de duurzaamheidsinspanningen.
  4. Overstappen op VSME: deze lichtere standaard biedt een tussenweg. Bovendien heeft de Europese commissie aangegeven dit als maximum voor  ketenuitvraag te willen hanteren.

Wij staan klaar om u te ondersteunen bij het navigeren door deze nieuwe regels. Neem voor een advies dat is toegespitst op uw situatie contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Meer nieuwsitems