25 augustus 2022

Het blijft de autobranche bezig houden: BPM bij importauto’s. In tegenstelling tot de BTW – waar een duidelijke grens is bij 6 maanden op kenteken en tenminste 6.000 kilometer – is het voor de BPM een grijs gebied. Maar wat nu als het een exclusieve auto betreft waar doorgaans ook maar beperkt mee gereden wordt?

Wanneer BPM

Bij aanschaf of import van een auto is bpm verschuldigd. Enige tijd geleden zijn wij hier reeds op in gegaan in een nieuwsartikel. Kortgezegd komt het erop neer dat bij een gebruikte auto minder BPM is verschuldigd doordat dan met een vastgesteld percentage aan afschrijving gerekend mag worden. Het zal u duidelijk zijn dat daar het belang voor de BPM dan ook in zit. De Belastingdienst zal veelal willen stellen dat nog sprake is van een nieuwe auto voor de BPM zodat de volledige BPM is verschuldigd. Uit oudere jurisprudentie blijkt dat onder een nieuwe personenauto wordt verstaan een auto die na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik is geweest.

De zaak

Een belastingplichtige importeerde een Ferrari F12 Berlinetta met 510 kilometer op de teller. De vraag is of er sprake is van een nieuwe of gebruikte auto op het moment van het importeren. Het BPM-belang: € 41.572! De Rechtbank had in eerste instantie geoordeeld dat er sprake is van een gebruikte auto. Het Gerechtshof is echter van mening dat er sprake is van een nieuwe auto. Volgens de rechter is de Ferrari na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik geweest. Dat kost de belastingplichtige hier dus € 41.572 extra bpm. Volgens de rechter maakt het niet uit dat het hier om een exclusieve en kostbare auto gaat.

Het belang voor de praktijk

Het importeren van eerder in het buitenland geregistreerde auto’s heeft voor de BPM gevolgen. Soms is dat belang heel groot. Voor de BPM is er geen harde grens wanneer een auto nieuw of gebruikt is. Dat maakt de scheidslijn flinterdun. Voor exclusieve auto’s is dat op grond van deze uitspraak niet anders.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Wij denken daarin graag met onze frisse blik als adviseur mee. Neem gerust eens contact met ons op, wij staan altijd voor u klaar.

Govert Meerkerk

mr. G.C. (Govert) Meerkerk
Belastingadviseur
gmeerkerk@vanreefc.nl

    Meer nieuwsitems