7 april 2020

Wanneer er in Nederland een personenauto, bestelauto of motor wordt geregistreerd wordt er belasting in de vorm van BPM geheven.  Wanneer moet deze BPM worden betaald? Als:

  1. Er in Nederland een nieuwe personenauto, bestelauto of motor wordt verkocht
  2. Er een personenauto, bestelauto of motor wordt geïmporteerd vanuit het buitenland.

De hoogte van de BPM is afhankelijk van de waarde van de personenauto, bestelauto of motor en het bijbehorende tarief. Dat dit voor discussie met de Belastingdienst kan zorgen bleek onlangs maar weer.

 Gebruikte motorrijtuigen

Wanneer u een gebruikte personenauto, bestelauto of motor (hierna: motorrijtuig) vanuit het buitenland importeert hoeft u niet méér BPM te betalen dan de BPM die geldt voor een vergelijkbaar motorrijtuig in Nederland.

Bij de bepaling van de zogenoemde handelsinkoopwaarde mag u namelijk de meest gunstige korting op de bruto-BPM toepassen. U kunt de korting vaststellen aan de hand van een: koerslijst, taxatierapport of forfaitaire tabel. Wanneer er voor een bepaalde methode gekozen is, mag u niet meer van keuze veranderen.

Koerslijst

Bij het gebruik van de koerslijst mag de inspecteur echter de handelsinkoopwaarde naar boven bijstellen als de inspecteur beschikt over een betere handelsinkoopwaarde. Dit oordeelde de Hoge Raad op 21 februari 2020.

In deze zaak liet de belastingplichtige een gebruikte Skoda, type Octavia Combi 2.0 TDi, uitvoering RS registreren. De belastingplichtige bepaalde de handelsinkoopwaarde aan de hand van de koerslijst XRAY BV. Omdat de uitvoering RS niet op deze koerslijst te vinden was heeft de belastingplichtige de uitvoering Elegance als basis gebruikt. De inspecteur stelde dat de handelsinkoopwaarde aan de hand van de koerslijsten van Autotelexpro en Eurotaxglass beter te bepalen was. Want deze koerslijsten wel de handelsinkoopwaarde van de uitvoering RS. De Hoge Raad gaf de inspecteur gelijk.

Tip:
Bepaling van de BPM is en blijft ingewikkeld. Zorg daarom voor een betrouwbare onderbouwing!

 

Meer nieuwsitems