Betaalt u als stichting of vereniging geen vennootschapsbelasting en vraagt u achteraf de ingehouden dividendbelasting terug? Sinds 1 januari 2024 kunt u een kwalificatiebeschikking aanvragen. Als u deze beschikking heeft hoeft er geen dividendbelasting ingehouden te worden op het dividend dat u ontvangt. Zo wordt het voor u eenvoudiger om de ingehouden dividendbelasting terug te krijgen.
Dividendbelasting is een voorheffing op de vennootschapsbelasting. Deze voorheffing kunt u verrekenen met de vennootschapsbelasting. Als u als stichting of vereniging geen vennootschapsbelasting betaalt, kunt u de ingehouden dividendbelasting niet verrekenen met de vennootschapsbelasting. Om deze voorheffing terug te krijgen deed u voorheen een verzoek bij de Belastingdienst.
Sinds 1 januari 2024 is het eenvoudiger, doordat u bij de Belastingdienst een kwalificatiebeschikking kunt aanvragen. Als u deze overhandigt aan de vennootschap die de uitkering doet, hoeft er geen dividendbelasting ingehouden te worden. U hoeft het daardoor niet meer achteraf terug te vragen. Dit vermindert uw administratieve lasten en u heeft geen liquiditeitsnadeel.
De kwalificatiebeschikking is dus bedoeld voor stichtingen, verenigingen en andere rechtspersonen die geen vennootschapsbelasting betalen. Naast de in Nederland gevestigde rechtspersonen kunnen het ook buitenlandse entiteiten zijn. Zij moeten dan aantonen dat, als ze in Nederland gevestigd zouden zijn, ze hier geen vennootschapsbelasting betalen. De ontvanger van het dividend moet de beschikking aanvragen, dus niet de uitkerende vennootschap. Op het niveau van de ontvanger van het dividend wordt gekeken of aan de voorwaarden is voldaan. Er wordt niet ingezoomd op de verschillende aandelenbelangen die u heeft. Ook is niet vereist dat u een minimumbelang heeft, zoals bij de deelnemingsvrijstelling wel vereist is.
De dividendbelasting mag alleen achterwege blijven als de vennootschap die het dividend uitkeert de kwalificatiebeschikking in haar administratie heeft. U moet als ontvanger van het dividend uw beschikking dus overhandigen aan de uitkerende vennootschap. Zodra u niet meer voldoet aan de voorwaarden trekt de Belastingdienst de beschikking in. U bent verplicht om het op tijd bij de Belastingdienst te melden als u niet meer aan de voorwaarden voldoet.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een kwalificatiebeschikking? Mijn collega’s en ik helpen u graag.
mr. B.F.W. (Rosianne) Nobel RB
ook bereikbaar via 0343-415940
Voor het opstellen van de jaarrekening 2024 is de aanpassing relevant van de Richtlijn Begroting en Jaarverslaggeving PKN (Begroting en Jaarverslaglegging | FRIS GCBB richtlijnen documentatie). Daarnaast brengen wij een
De Tweede Kamer heeft het Belastingplan 2025 aangenomen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er zijn een aantal amendementen aangenomen. Het Belastingplan is dus op een aantal punten
Wettelijke loondoorbetalingsverplichting Als werkgever bent u verplicht om een zieke werknemer twee jaar lang ten minste 70% van het laatstverdiende loon, gemaximeerd tot het maximum dagloon, door te betalen. In