Als u ZZP’ers inhuurt, is sinds mei 2016 de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) voor u van toepassing. In die wet staat de vraag centraal of er sprake is van een arbeidsrelatie. Voor iedere ZZP’er moet u nagaan of deze fiscaal aangemerkt kan worden als werknemer. In dat geval moet u loonheffingen inhouden op de aan de ZZP’er uitbetaalde bedragen. Als u dat niet doet, kan dat leiden tot naheffingsaanslagen of zelfs boetes. Een ZZP’er kan bovendien proberen aanspraak te maken op regelingen zoals de Ziektewet.
Om te beoordelen of het risico bestaat dat de ingehuurde ZZP’er aangemerkt kan worden als werknemer, moet u aandacht besteden aan drie punten:
Ontbreekt een van deze drie punten, dan is er geen sprake van een dienstbetrekking.
Dit luistert heel nauw. Daarom is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken én deze vast te leggen. Dat kan in een ‘modelovereenkomst’.
Als er geen verplichting is om de arbeid persoonlijk te verrichten (punt 1), dan wordt in de praktijk veel gebruik gemaakt van de “Modelovereenkomst Vrije Vervanging”. Hierin staat, dat de ZZP’er zich mag laten vervangen en dat er daardoor geen sprake is van een loondienstbetrekking.
Maar let op: huurt uw organisatie ZZP-ers in op basis van een overeenkomst van opdracht, gebaseerd op “vrije vervanging”? Vanaf 1 januari 2024 is dit niet langer mogelijk! Door een uitspraak van de Hoge Raad is de Modelovereenkomst Vrije Vervanging niet langer bruikbaar. Dit heeft de Belastingdienst kenbaar gemaakt.
De goedkeuring van de modelovereenkomst Vrije Vervanging vervalt per 1 januari 2024. Wij adviseren u in deze situatie de arbeidsrelatie met de ZZP’er op korte termijn opnieuw te (laten) beoordelen. Als adviseurs van Van Ree Finance Consultants bespreken wij dit graag met u. Mogelijk is er in uw situatie een andere oplossing voorhanden om een (fictieve) dienstbetrekking te vermijden. Ook voor de beoordeling van uw overeenkomst en overleg met de Belastingdienst staan wij voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.
Arjan van der Bok
Fiscaal Directeur
Ook bereikbaar via 0343-415940
Sinds 1 juli 2021 is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) van kracht. Deze wet is van groot belang voor alle stichtingen en verenigingen. Waarom? Omdat de regels voor
Belangrijke veranderingen uit de Voorjaarsnota 2025 voor werkgevers en werknemers Op 18 april 2025 presenteerde het kabinet de Voorjaarsnota. Daarin staat een aantal belangrijke veranderingen die invloed hebben op lonen,
Bezuiniging op kinderopvangtarief in 2026 geschrapt Na felle kritiek vanuit de kinderopvangsector en een uitspraak van de Raad van State is besloten om de bezuiniging op het maximumuurtarief in 2026