6 maart 2023

Geen uitzondering renseigneringsverplichting

Er komt geen uitzondering voor de zorg op de renseigneringsverplichting; de nieuwe belastingverplichting, waarbij opdrachtgevers gegevens moeten doorgeven aan de Belastingdienst over betalingen aan derden waarover geen btw is betaald. Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft dat, mede namens VWS-minister Helder (Ontregel de zorg), laten weten in een brief aan de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV en de rest van de zorgcoalitie.

Standpunt LHV over renseigneringsverplichting

De LHV ziet deze wettelijke verplichting als disproportionele administratieve last. Ook zijn er principiële bezwaren tegen het verzamelen van de privacygevoelige persoonsgegevens in dit kader.

Gevolgen voor de praktijk

Bent u praktijkhouder en zijn de gegevens nog niet aangeleverd? De Belastingdienst gaat contact zoeken met alle opdrachtgevers die uitstel hebben aangevraagd, om te kijken welke gegevens er  wanneer kunnen worden aangeleverd.

Bent u waarnemend huisarts en rekent u over betalingen die u ontvangt geen btw? Dan kunt u door opdrachtgevers gevraagd worden om enkele aanvullende gegevens bij hen aan te leveren. De Belastingdienst stelt dat waarnemers verplicht zijn mee te werken als het gaat om verstrekking van het BSN. Dit is op grond van de wet Rijksbelastingen (artikel 47B AWR).

Jaarlijkse verplichting

Omdat er geen aanpassing komt van de renseigneringsverplichting voor de zorg, is het vanaf nu elk jaar verplicht om deze gegevens over betalingen aan derden zonder btw aan te leveren bij de Belastingdienst. Dat kan aan het einde van het Belastingjaar of gedurende het jaar per maand.

Meer nieuwsitems