3 mei 2023

Wat betekent de inzet van vakantiewerkers?

Eind mei zijn de meeste examens afgerond. Zo richting de zomervakantie de tijd dat studenten en scholieren aan het werk gaan. Voor u als werkgever kan het voordelen bieden om vakantiekrachten in dienst te nemen. Een vernieuwende, frisse blik op de werkzaamheden bijvoorbeeld. Ook brengen vakantiekrachten vaak de nieuwste inzichten mee op het gebied van digitalisering. Meestal betekent de inzet van vakantiewerkers voor u minder kosten en kunt u ook regelingen zoals pensioen buiten beschouwing laten.

Wanneer is een werknemer een vakantiewerker?

Maar wanneer mag u een student of scholier als vakantiewerker beschouwen? In algemene zin wordt de volgende definitie aangehouden voor vakantiewerkers:

scholieren en studenten die in de (officiële) vakanties van hun opleiding of studie tijdelijk werk doen, tegen betaling.

De overheid stelt een aantal vakanties per jaar vast, waarbij de eerste adviesdatum voor de schoolvakantie 8 juli 2023 is (Regio Midden). De vraag is of buiten de adviesdatums en/of als zij hun opleiding hebben afgerond scholieren of studenten als vakantiewerkers beschouwd mogen worden. Het is belangrijk voor u als werkgever om dit na te gaan. De meeste CAO’s geven hierover meer uitleg. Vaak wordt in CAO’s een periode van maximaal 6 weken aangegeven waarin een werknemer als vakantiewerker beschouwd mag worden.

Welke aandachtspunten zijn er?

Er zijn meer aandachtspunten bij de inzet van vakantiewerkers, namelijk:

  • Welke werkzaamheden mogen de vakantiekrachten verrichten?
  • Welke werktijden gelden voor vakantiekrachten?
  • Welke beloning dient u aan te houden?
  • Dienen ouders of verzorgers toestemming te geven als vakantiewerkers bij u in dienst komen?

Ons advies

Besteed vooraf aandacht aan de genoemde punten. Stel in ieder geval met vakantiewerkers een schriftelijk arbeidsovereenkomst op. Ook als het om een relatief korte periode gaat, zodat de vakantiewerker verzekerd is voor bedrijfsaansprakelijkheid en eventuele (bedrijfs)ongevallen.

Neem voor advies op maat voor uw specifieke situatie contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Mathijs Stoffer
HR-adviseur
mstoffer@vanreehrc.nl

Meer nieuwsitems