Bij het woord “vennootschapsbelasting” denkt u ongetwijfeld aan bedrijven, ondernemingen die op winst gericht zijn. Niet aan uw organisatie in het sociaal domein. Immers, uw doel is niet in de eerste plaats om winst te maken, maar om wat te betekenen voor de burgers in uw gemeente of regio.
Wij als accountants en adviseurs van Van Ree zien steeds vaker dat de Belastingdienst interesse toont in stichtingen en verenigingen. Daarmee ook in sociaalwerkorganisaties. Wanneer u jaarlijks positieve resultaten behaalt, kan dat een indicatie zijn voor ‘winst’. En dus komt u in beeld voor vennootschapsbelastingplicht.
Uw brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland is met de Belastingdienst in overleg getreden om te komen tot afspraken en duidelijkere richtlijnen ten aanzien van de (mogelijke) belastingplicht voor de vennootschapsbelasting bij sociaalwerkorganisaties. Op deze wijze hoopt Sociaal Werk Nederland de discussie over de (mogelijke) vennootschapsbelastingplicht op gang te brengen en toekomstige onduidelijkheden en onzekerheden weg te nemen.
Naar aanleiding van het overleg tussen Sociaal Werk Nederland en de Belastingdienst is gebleken dat dit een actueel onderwerp is. Sociaal Werk Nederland heeft als gevolg hiervan drie regionale bijeenkomsten over de vennootschapsbelasting georganiseerd.
Concrete vragen die er momenteel bij sociaalwerkorganisaties leven, betreffen onder andere:
Wij adviseren u om ontwikkelingen rondom de (mogelijke) belastingplicht voor de vennootschapsbelasting bij sociaalwerkorganisaties te volgen. Het is namelijk niet zo onschuldig als het lijkt. Vennootschapsbelastingplicht kan er bijvoorbeeld toe leiden dat:
Wij adviseren u als bestuur dan ook om uw fiscale positie te laten beoordelen. Desgewenst kan door een fiscaal adviseur van Van Ree Finance Consultants een onafhankelijke scan worden uitgevoerd waarbij nader wordt ingegaan op bovengenoemde vragen.
Voor het opstellen van de jaarrekening 2024 is de aanpassing relevant van de Richtlijn Begroting en Jaarverslaggeving PKN (Begroting en Jaarverslaglegging | FRIS GCBB richtlijnen documentatie). Daarnaast brengen wij een
De Tweede Kamer heeft het Belastingplan 2025 aangenomen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er zijn een aantal amendementen aangenomen. Het Belastingplan is dus op een aantal punten
Wettelijke loondoorbetalingsverplichting Als werkgever bent u verplicht om een zieke werknemer twee jaar lang ten minste 70% van het laatstverdiende loon, gemaximeerd tot het maximum dagloon, door te betalen. In