De ww-premie die een werkgever moet betalen, is deels afhankelijk van de sector waarin hij is ingedeeld. Deze indeling kan niet meer met terugwerkende kracht gewijzigd worden, zo heeft het kabinet onlangs besloten. De maatregel gaat per direct in, evenals twee flankerende maatregelen.
De maatregel is genomen omdat werkgevers in toenemende mate ‘shoppen’ voor wat betreft de indeling in de sector waarvoor ww-premie moet worden betaald. Daarbij probeert men in een sector te belanden met een zo laag mogelijke ww-premie.
De maatregel is een voorloper van de aangekondigde herziening van de sectorindeling. Vanaf 2020 wordt het onderscheid in ww-premie per sector afgeschaft. Wel komt er een lagere premie voor vaste arbeidscontracten en wordt bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd juist een hogere ww-premie geheven.
Een werkgever die in een sector met een lagere ww-premie werd ingedeeld, kon rekenen op maximaal vijf jaar terugwerkende kracht. Dit is dus per direct niet meer mogelijk, tenzij een hogere ww-premie resulteert. Wel kan een werkgever nog een andere sectorindeling bepleiten voor in de toekomst te betalen premies, maar dus niet meer met terugwerkende kracht.
Op zijn verzoek kon een werkgever ook voor verschillende soorten werkzaamheden in verschillende sectoren worden ingedeeld. Ook dit is per direct niet meer mogelijk, aangezien ook dit een middel was om zo weinig mogelijk ww-premie te betalen.
Een derde optie om te besparen op de ww-premie bestond uit de mogelijkheid te worden ingedeeld in de sector van de werkgever met wie een economische of organisatorische eenheid werd gevormd of waarmee het bedrijf door onderlinge verbondenheid geacht kon worden een nevenbedrijf te zijn. Ook deze mogelijkheid is per direct geschrapt.
Heeft u vragen over de sectorindeling van uw bedrijf, neem dan contact met ons op.
Als u of uw medewerkers een auto van de zaak rijdt, is 1 januari een moment om te kiezen of u wel of niet privé wilt rijden. Dus als u
30% regeling: voldoet u aan de voorwaarden? Heeft u te maken met werknemers vanuit het buitenland? Dan mag u onder voorwaarden 30% van het salaris onbelast uitbetalen als kostenvergoeding. Dit
Brussel heeft besloten de controlegrenzen voor de jaarrekeningcontrole te verhogen voor het boekjaar 2024. Landen mogen vrijwillig besluiten om het eerder in werking te laten treden, dus al vanaf boekjaar