16 januari 2023

Hacken: 1 op de 5 bedrijven loopt het risico gehackt te worden!

1 op de 5 MKB bedrijven in Nederland maakt kans het slachtoffer te worden van een cyberaanval met grote impact. Dat blijkt uit een analyse van een cybersecuritybedrijf over het afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) kwetsbaar is.

MKB’ers interessant voor hackers

Het aantal cyberaanvallen neemt exponentieel toe. Maar veel bedrijven en ondernemers nemen geen stappen om zich (extra) te beveiligen. Bedrijven en ondernemers hebben vaak het idee dat zij niet interessant zijn voor hackers. Dat geldt voornamelijk voor MKB ondernemers. Hoewel verhalen over cyberaanvallen bij grote bedrijven en universiteiten vaan de publiciteit halen, is het MKB het vaakst doelwit van cyberaanvallen. Volgens de onderzoekers onderschatten veel MKB’ers de gevaren en zijn afhankelijker van digitale zaken en data dan ze denken.

Een ander cybersecuritybedrijf vergelijkt het met het opereren vroeger. Toen werden handen niet gewassen, en vielen er veel slachtoffers. Nu is dat ondenkbaar. ‘We moeten toe naar een situatie waarin het ondenkbaar is dat je beveiliging niet op orde is.’

Bij veel bedrijven worden al reguliere maatregelen genomen, zoals het gebruik van antivirussoftware en een firewall. Ondanks dat, blijkt er bij 1 op de 20 bedrijven een serieus probleem te zijn met beveiliging. ‘Je moet je voorstellen dat je ergens binnenloopt, een rookmelder ophangt en dat-ie dan meteen begint te piepen. Bij sommige bedrijven staat het pand dus al vol met rook, zonder dat ze het doorhebben.’

Mensen en systemen

Uiteindelijk blijft de mens de zwakste schakel, maar volgens het cybersecuritybedrijf wijzen bedrijven te makkelijk naar een gebrek aan bewustzijn onder hun personeel. ‘We moeten naar een veilig digitaal ecosysteem toe. Dat ben je ook verplicht richting je klanten en stakeholders. Je moet veilig met hun gegevens om kunnen gaan. Als jij een zwakke schakel bent, ben je ook een risico voor je leveranciers.’

Een veel gehoord argument is dat beveiliging of een verzekering te duur is. Of ondernemers weten niet hoe ze het probleem moeten aanpakken. Er zijn hiervoor genoeg goede bedrijven die kunnen helpen.

Financiële gevolgen voor het MKB

De financiële gevolgen van een hack kunnen groot zijn. En daarnaast kan de hack impact hebben op uw bedrijfsvoering. Het direct inschakelen van professionele hulp bij een hack is daarom van groot belang.

Nog beter is het om het indringers zo moeilijk mogelijk te maken. En dat kost inderdaad geld. Maar gehackt worden kost ook geld. Volgens het cybersecuritybedrijf is dat een makkelijke rekensom:

  • De gemiddelde kosten bij een hack zijn €270.000.
  • 1 op de 5 bedrijven loopt groot risico.

Bewustwording van dit probleem is erg belangrijk. Om daarna actie te ondernemen om de risico’s te beperken. Wij adviseren om dit dan ook met specialisten in uw branche te bespreken. Zij kunnen u verder helpen om de beveiliging van uw organisatie op peil te brengen of te houden.

 

Bron: BNR.nl

Meer nieuwsitems