Naast zieke- en zwangere werknemers geldt er ook een ontslagverbod voor werknemers die lid zijn van de ondernemingsraad (OR). Dit ontslagverbod houdt in dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met een werknemer die lid is van de OR niet kan opzeggen. Maar er zijn uitzonderingen.
Het ontslagverbod geldt overigens ook voor werknemers die betrokken zijn bij het werk van de OR, zoals kandidaat-leden, of ex-leden (tot twee jaar na einde lidmaatschap) of werknemers die zich inspannen een OR in te stellen.
In een aantal gevallen mag een werkgever, ondanks het ontslagverbod, de arbeidsovereenkomst met een werknemer die OR-lid is, opzeggen. Het gaat om redenen van ontslag die geen verband houden met het OR-lidmaatschap. Denk hierbij aan de volgende situaties:
Tot slot kan de arbeidsovereenkomst met een OR-lid ook worden beëindigd met wederzijds goedvinden. In dat geval stemt ook de werknemer in met de beëindiging van zijn of haar dienstverband en sluiten partijen een vaststellingsovereenkomst waarin de voorwaarden van de beëindiging met wederzijds goedvinden zijn opgenomen.
Zegt de werkgever toch op, terwijl een beroep op het opzegverbod gerechtvaardigd is? Dan is de opzegging nietig. De werknemer kan de opzegging dan binnen twee maanden vernietigen door kennisgeving daarvan aan de werkgever.
De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is een tijdelijke regeling voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt de energie-intensieve
Ga nog deze maand na of u over 2022 nog btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Als u deze btw namelijk vóór 1 april 2023 met een suppletie aangeeft bij
Box 3: planningsoverzicht Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft op 6 maart 2023 antwoord gegeven op Kamervragen over bezwaren tegen de belastingheffing in box 3. De toename van het