17 oktober 2022

Het kabinet vergoedt vanaf 1 november 2022 kosten energie-intensief mkb (onder voorwaarden)

Ondernemers die energielasten hebben die 12,5% of meer van hun omzet bedragen, ontvangen een vergoeding van maximaal 160.000 euro via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Deze zogenoemde energie-intensieve mkb’ers krijgen een compensatie van 50% van de energiekostenstijging. Dat is boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft afgelopen vrijdag de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitwerking van de TEK die voor de periode november 2022 tot en met december 2023 gaat gelden. De hoogte van de vergoeding en de lengte van de regeling voldoen aan de Europese regels voor staatssteun.

Minister Adriaansens: “De miljardenondersteuning via de TEK is een gerichte compensatie voor energie-intensieve mkb’ers. Het kabinet neemt tijdelijk een deel van de opgelopen rekening op zich.”

Doelgroep bedrijven

Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK waaronder bakkers en productielocaties/werkplaatsen. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de TEK. Maar voor hen geldt in lijn met Europese staatsteunregels een lager maximum bedrag per onderneming (€62.000 in plaats van €160.000). Het eerder aangekondigde prijsplafond voor kleinverbruikers (huishoudens, zzp’ers en kleinere kantoren) ondersteunt bovendien tenminste 250.000 bedrijven bij de gestegen energiekosten.

Minimum verbruik en drempelprijs

De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 12,5% van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op:

  • €1,19 per kuub gas en
  • €0,35 per kilowattuur elektriciteit.

Informatie voor ondernemers via RVO en KvK

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de TEK-regeling uitvoeren in opdracht van het ministerie van EZK. Op de website van rvo is daarom voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte pagina’ opengesteld, waar u na aanmelding informatie krijgt over de inrichting en openstelling van de TEK.

Let op: de aanvragen voor de TEK kunnen naar verwachting pas in het tweede kwartaal van 2023 worden gedaan. De aanvraag kan dan wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022 worden gedaan.

Ons advies

Wij kunnen ons voorstellen dat u in deze tijden even wilt sparren over wat verstandig is. Wij staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.

 

Bron: Rijksoverheid.nl

Meer nieuwsitems