18 mei 2022

Aanvraag werkvergunning niet nodig

Wilt u als ondernemer vluchtelingen uit Oekraïne aannemen? Dan hoeft u geen werkvergunning aan te vragen. Normaal gesproken moet u als ondernemer een werkvergunning aanvragen als u een werknemer afkomstig uit Oekraïne wilt aanstellen. In verband met de oorlog in hun thuisland geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne echter de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Hierdoor kunt u hen werk geven zonder vergunning.

Ingang met terugwerkende kracht 

De mogelijkheid om Oekraïners in dienst te nemen zonder werkvergunning, geldt vanaf 1 april 2022. Had u al eerder Oekraïners in dienst? Dan kunt u gebruikmaken van de vrijstelling voor een werkvergunning met terugwerkende kracht vanaf 4 maart 2022.

Document voor vluchtelingen

Om gebruik te kunnen maken van werken zonder werkvergunning, moet de Oekraïner een document van de IND tonen waaruit blijkt dat hij of zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de EU valt. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen van de IND zo’n document.

Tip!

Nog niet alle vluchtelingen hebben zo’n document. Tot en met 30 mei 2022 kunnen alle Oekraïners daarom ook hun nationaliteit aantonen met bijvoorbeeld een paspoort.

Meldplicht als werkgever

U bent wel verplicht een melding te doen bij het UWV als u een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen. Op de melding geeft u onder meer aan:

  • de duur van het dienstverband
  • de omvang
  • functie
  • loon.

Twee dagen na deze melding kan uw werknemer dan starten met werken.

Tip!

Vroeg u tussen 4 maart en 1 april 2022 al een tewerkstellingsvergunning (TWV) aan? Dan hoeft u niet alsnog een melding te doen. Het UWV behandelt deze aanvraag dan als melding.

Advies aan werkgever

Heeft u vragen over het in dienst nemen van vluchtelingen uit Oekraïne? Onze adviseurs helpen u hier graag verder mee.

H. (Harmen) op den Brouw MSc

Harmen op den Brouw
hopdenbrouw@vanreeacc.nl
0345-589000

 

Bron: brancheorganisatie SRA

Meer nieuwsitems